När något blir för poetiskt

Monica har läst Oväsen i Älvdalen av Annika Andebark (recensionsexemplar från Hoi Förlag).

Häxprocesserna rasar i Sverige och i byn Åsen sprids rykten om att unga kvinnor åkt till Blåkulla. Prästen hör ryktena och tror förstås på dem. Genom förhör och tortyr kommer fler och fler detaljer och det blir rättegång. Åtta kvinnor döms som häxor och avrättas.

Historien är sann och rättegången skildras med autentiska protokoll och skrivelser. Sann historia = riktiga namn, men det blir tyvärr alldeles för många som heter samma sak. Det är förstås inte författarens fel men det gör att jag tappar bort mig och även tappar intresset. Researchen känns gedigen och bra, men tyvärr är natur och känslor alldeles för poetiskt skildrade för min smak. Detta tillsammans med att jag har svårt att hänga med i alla namn gör tyvärr att betyget hamnar på en tvåa. 

En bilolycka senare är han skyldig 20 miljoner

2009-2010 jobbade jag tillsammans med Josefine Lindén. Detta gör att jag väljer att inte recensera den här boken, men tipsa om den kan jag göra.

Lukas Betting : så spelade jag bort 20 miljoner på ett år” av Josefine Linden handlar om en man på höjden av sitt liv. Fru, barn, hus och chefsjobb – och så en bilolycka. Lukas blir sjukskriven efter en bilolycka och fastnar i spelens värld. Alltså betting, inte gaming.

Jag känner ingen, vad jag vet, som fastnat i spelberoende, och jag är helt förbluffad. Visste inte att det gick till på sättet som beskrivs i boken, eller att det ens FÅR gå till så. Krediter och lån är hur enkla som helst att få, ju mer han spelar desto mer VIP blir han. Jag blir illamående.

Lukas finns i verkligheten och hans historia är troligen inte ens särskilt unik. Läs och förfasas.

Ett tråkigt avslut på en lång författarkarriär

Chestnut

Jag köpte ju massa böcker när Bok-Skotten hade rea i augusti. En av böckerna var Hos oss på Chestnut Street av Maeve Binchey. Den är utgiven efter hennes död och är en samling noveller om folk som bor på gatan Chestnut Street i Dublin. Tyvärr är den supertrist. Långsam. Många karaktärer som väcker absolut noll känsla hos mig. Och inte ett spår av Maeve Binchys hjärtlighet eller mysighet. Nej, känns trist att sista boken blev den här.

Bok: Hos oss på Chestnut Street
Författare: Maeve Binchy
betyg

Välskriven debut, men stereotypa karaktärer

Bok: Sthlm Confidential
Författare: Hanna E Lindberg
Recensionsexemplar från Pocketförlaget

Sthlm Confidential

Den här boken har både Monica och Josefine läst.

Monica:
Jag skummade igenom boken då jag aldrig fastnade. Personerna kändes stereotypa:

  • Tidningsutgivare av skandaltidning = mullig mansgris.
  • Skvallerjournalist som gick lite för långt = Nystart med blogg som ingen läser. Snubblar över ett mystiskt dödsfall och ser sin chans att hitta ett scoop.
  • Modellerna/tjejerna = bimbos som bara är ute efter jet set-Stockholm. Ställer upp på det mesta för att frottera sig med ”rika vackra folket”.
  • Gangster = Utåt omvänd till den snälla goda sidan men fortsätter vara gangster i det dolda.

Handlingen kändes larvig. Sex förstås, våld och mord. Jetset med champagne och fester. Ger den en tass, mest för att boken är välskriven.

Josefine:
Jag tyckte bättre om boken än vad Monica gjorde, men ingen höjdare för mig heller. Väldigt stereotyp och förutsägbar precis som Monica skrev, men jag värdesätter att den är välskriven mer, så ger den en tvåa i betyg.

betyg

Härligt illustrerad ungdomsbok med trans-tema

Förutom supergod middag hos @viktoriabrannstrom och @danielsjoo fick jag en bok! @danielsjoo har illustrerat. Stort tack!

En av makens barndomsvänner är illustratör och när vi hälsade på dem i Malmö i augusti fick jag hans första utgivna bok! Boken handlar om transpersonen Micke som blir Mickan när familjen flyttar och byter skola. Daniel Sjö på Desperado Ink har gett liv åt Mickan i bilder. Tack Daniel för boken! Och tack till författarna som skrev boken, det behövs verkligen fler böcker med transtema.

Från ”svårt att komma in” till ”svårt att lägga ifrån mig”

Bok: En sång från havet
Författare: Katherine Webb
Recensionsexemplar från Historiska Media

Zach äger ett galleri på fallrepet. Han är skild och hans fru har just flyttat till USA med deras dotter. Han har skrivit kontrakt med en förläggare gällande en biografi över målaren Charles Aubrey som levde och verkade några decennier i början av 1900-talet. Själv äger Zach tre tavlor av målaren vilka han värdesätter högt. Han tror också att målaren spelat en aktiv roll i hans farmors liv.

Zach har svårt att komma igång med boken och beslutar sig därför för att besöka den lilla byn i södra England där målaren hyrde ett hus ett par somrar före andra världskriget. Väl där träffar han två kvinnor, den drygt åttiåriga Dimity Hatcher och Hannah.

Därefter får vi följa dels Dimitys liv under den tid som Aubrey bodde i byn. Hon hade en mycket nära kontakt med Charles Aubrey och hans familj. Dels utspelar sig boken i nutid där Zach intervjuar Dimity och börjar umgås med Hannah.

Bokens tyngdpunkt ligger på Dimitys liv, upplevt av henne själv. En fantastisk historia som innehåller både passion och mysterier. På slutet vävs allt samman, Zach, Hannah, Charles Aubrey och Dimity.

Jag hade lite svårt att komma in i boken men efter ett tag blev jag fascinerad och hade svårt att lägga ifrån mig den.

betyg

När en bok sätter stopp

Jag har haft väldigt bra läsflyt den senaste tiden. Egentligen hela året, men speciellt i augusti och början av september. Avverkade bok på bok. Tills jag började läsa den här. Tråkig, inget som driver historien framåt, seg och bara ointressant. Det har blivit någon sida per dag, mot någon bok per dag tidigare. 

Men varför tvinga mig själv? Idag slutar jag läsa den här, och tar nästa i högen istället. 

  

Inte ännu En dag

Bok: Vi
Författare: David Nicholls

IMG_1150

Malmö Centralstation. Helt slut efter två dagars konferens på dagtid och middag hos vänner på kvällstid. Går förbi Pocketshop. Åh! Trots att jag vet att jag inte kommer orka läsa en rad använder jag tågresan som ursäkt och går in. David Nicholls! Måste ha! Gillade verkligen En dag. Läste inte en rad på tågresan, men nu har jag gjort det. Och jag är inte såld. Historien är mycket mognare än En dag, men inte alls lika medryckade. Ända fram till sidan 100 funderade jag på att ge upp. Mycket mer lågmäld och vuxen, men också seg.

Douglas, en medelålders ganska tråkig man, får livet slaget i spillror när frun Connie, den äventyrliga konstnärssjälen, säger att hon troligen vill skiljas. Men sommarens resa då? De skulle ju visa det kulturella Europa för sin 18-åriga son Albie. Connie går med på att åka, men istället för en sista trevlig sommar fylls resan av gnissel, svek, bråk och slitningar.

betyg

Från en fyra till en tvåa – en uppföljare som inte levererar

Bok: Projekt längtan
Författare: Marika King

  

Jag gillade verkligen Marika Kings första bok om konsulten vars liv gick för snabbt. Och som jag längtat efter uppföljaren. (Varför har jag inte läst den förrän nu då undrar ni? För att förlaget två gånger frågat om de får skicka den till mig och jag två gånger sagt ja, men så har ingen bok kommit. Det gjorde att jag inte hade lust att köpa den till inbundet pris, men nu såg jag den i pocket.)

Men tyvärr blev jag besviken. För höga förväntningar? Delvis, men inte bara. 

Huvudpersonen Lisa är i slutet av sin tre månader långa sjukskrivning från Konsultfirman. Vad är meningen med livet? Vad vill hon göra? Hur ska hon undvika att bli utbränd igen? Frågorna leder henne till Ghana, där även en av männen från förra boken dyker upp …

Ju mer jag tänker på det, desto mer besviken blir jag faktiskt. Hur hjälporganisationer fungerar och inte fungerar, hur FNs lönesystem är uppbyggt, hur Gates Foundation vill ha sina rapporter och hur Ghanas ananasindustri är uppbyggd, det kan jag nu. Vad som händer med Lisa och mannen vet jag (typ). Men vad hände med Lisa? Premisserna för bokserien är ju Lisas inre resa, och mitt i alla Excelanalyser tappas den bort. Visst, den nämns snabbt på slutet igen, men som röd tråd finns den inte. Boken är tjock. Ta bort minst hälften av detaljerna om arbetet och ta med mer av LISA, det hade blivit så mycket bättre. Och mer relevant.

betyg

Värst av alla är mamma

Bok: Hur kunde hon?
Författare: Dana Fowley

Heather blir som vanligt våldtagen samtidigt som hon stryps. En dag går strypningen för långt och Heather får hjärnskador av för lång tid utan syre. Hon är åtta år och förövaren är hennes styvfarfar. 

Dana Fowley är Heathers syster och det är hon som skrivit boken och är huvudpersonen. Hon börjar våldtas när hon är fem år. Övergreppen pågår i tio år och hon blir våldtagen ungefär fem gånger per vecka. Ibland mer: en juldag när hon tror hon ska få kalkon och julklappar blir hon våldtagen tre gånger. Förövarna är hennes mamma, styvfar, morfar, farmor, farfar och kompisar till familjen. Farmor och farfar är värst, eftersom de blandar in sadistiska inslag Morfar är nästan inte ens jobbigt; hon är äldre så rent fysiskt gör det inte så ont, han är alltid ensam och han kräver ”bara” sex. Inte som farfar som stryps eller skrubbar henne ”invändigt” med en tandborste. 

 

Men allra värst är mamma. Det klassiska är (väl?) att mammorna inte låtsas se men Danas och Heathers mamma hjälper till att trycka Dana på plats, är själv delaktig vid våldtäkterna (som ofta sker i grupp) och uppmuntrar kompisar att förgripa sig på hennes döttrar. Dana lever hela tiden med känslan att en mamma ska vara den trygga punkten, och hennes mamma är allt annat än det. 
Det är förstås en helt galen historia, både vidrig och intressant. Mestadels handlar den om tiden efter att övergreppen tar slut, hur Dana mår och hur hon till slut går till polisen. Vi får följa rättegångar mot några av förövarna och Dana är väldigt ärlig, alla namn är verkligen och hon hymlar inte om sina egna misstag i livet. Men. Boken är ganska dåligt skriven. Meningar som inte hänger ihop med den föregående, helt irrelevanta saker tas med och till slut irriterar jag mig mest. 

betyg

Bokpackning till Funäsdalen – så gick det

En vecka i Funäsdalen är slut. Min mormor är uppvuxen här, och vi hade hus på släktgården i många år, så Funäsdalen är ”hemma”. Nu var det fem år sedan vi sist var här, så tiden har tillbringats med att åka runt och titta på alla favoritställen. Och shoppa. Både på lågprismarknaden Tältet, på Funäsdalens marknad, och i de många slöjd- och hantverksbutiker som finns. Trots ett digert schema har jag hunnit läsa nästan hela bokpackningen; jag är inte helt klar med Magasinet Filter, men det räknas inte riktigt? 🙂

Millie

Bok: Alltid för er
Författare: Gunilla Lindh & Cecilia Berglund

En bok som verkligen ska gripa tag. Men inte gör det. Välutbildade och framgångsrika Gunilla får fint jobb utomlands och flyttar till Tyskland. Där träffar hon Friedrich som på ett märkligt sätt gör slut med sin flickvän för Gunillas skull. Efter ett tag kommer första barnet, och ganska snart misstänker Gunilla att något är ”fel”. Och då stänger maken av. Inget är fel med hans barn, punkt. Barn nummer två och tre kommer: samma situation. Gunilla och Friedrich har fått tre barn som alla är sjuka, och Friedrich blir allt mer inåtvänd, flyr familjen och beter sig allmänt märkligt. 

Bokens titel syftar förstås att Gunilla alltid finns för sina barn, och under de år som läsaren får följa med är det tydligt. Hon har haft ett annorlunda livsöde, men boken känns faktiskt mest som en hämnd mot den dåliga maken och pappan Friedrich. Smustigi byk som tvättas offentlig, utan att vara särskilt intressant. 

betyg

Bok: Järnblod
Författare: Liza Marklund

Sista boken om Annika Bengtzon! Jag har läst alla böcker i serien men har inget särskilt förhållande till dem. Men det kändes som en värdig avslutning. Säcken knöts ihop, vi fick lite mer insyn i Annikas bakgrund samtidigt som boken hade en egen handling också. Ja, en bra avslutning helt enkelt. 

betyg

Bok: Mille Birds bok om döda saker
Författare: Brooke Davis
Recensionsexemplar från Albert Bonniers förlag

”Hundraåringen” goes Australien? Ja, lite så är den här boken. När lilla Millie Birds pappa dör, lämnar hennes mamma henne på ett varuhus. Millie slår läger på damunderklädesavdelningen och de första dagarna går bra. Maskinskrivaren Karls fru dör i cancer och efter att ha bott hemma hos sonen tills svärdottern fick nog hamnade Karl på ett äldreboende. Men Karl är bara gammal, inte sjuk, och passar inte in. Han rymmer och bosätter sig på varuhuset, där han träffar Millie. Agathas man dör, och hon tappar fotfästet. I sju år stänger hon in sig i sitt hus, låter trädgården växa igen och har bara ett titthål i ena fönstret. Karl och Millie blir upptäckta, och Millie flyr hem till sin närmsta granne: Agatha. 

De tre kämpar alla mot demoner på eget håll, men finner varandra. Tillsammans ger de sig av på en resa (för vissa av dem en flykt) genom Australien. 

Humor, roligt språk, varm och känslig är ord som kan sammanfatta boken. Att den dessutom är skriven av en debutant gör mig väldigt nyfiken. Jag kommer absolut följa författarens framtida utgivning!

betyg

Lästips till hängmattan (eller kanske snarare vid brasan med tanke på vädret)

Tänkte uppdatera med ett lästips! Och ett tips om en bok du kan hoppa över …

Bok: Drottningen av Rottnevik
Författare: Kringlan Svensson & Nanna Johansson

Jag kan inte sätta fingret på varför, men Drottningen av Rottnevik påminner mig både om Jonas Jonassons och Emma Hambertgs böcker. Tyvärr är det ingen jämförelse den här boken vinner på. Visst är den bra, men det lila extra saknas. En brukskommun på dekis. Pappersbruket går dåligt, politikerna har gett upp, staden saknar gnista. Då får en lokalpolitiker samtalet som ska förändra allt: Hollywood vill spela in en scen med Harrisson Ford i stan. Politikern får hybris, och staden får några bra, men fullständiugt galna år. Sedan går proppen ut, och allt blir värre än tidigare. En läsvärd satir, eller till och med lite bättre än så, men ja, det lilla extra saknas.

betyg

Bok: Det kommer aldrig mer vara du
Författare: Anne-Lie Högberg

Det är midsommar och kärnfamiljen åker ut till vänner på landet för att fira. Men på natten erkänner mannen att han är kär i frun i vänfamiljen. Skilsmässa och ny familjekonstellation.

Jag har faktiskt valt att inte ta reda på om detta är en debutbok eller inte. Men den är full av debutantmisstag. Så mycket oväsentligheter (det är till exempel helt oväsentligt för storyn och upplevelsen vad dagisbarnet – som är med i två meningar och inte tillför handlingen ett dyft – heter, hur haklappen ser ut och hur mycket mat som hamnar på bordet.), så många ord som bara känns som staplade på varandra (inget direkt citat, men av typen. Jag gick upp. Jag gick ut i köket. Satte på vattenkokaren och tog fram teet ur skafferiet. Jag drack teet. Händerna blev varma av den fantastiska drycken.), och så många standardmeningar som inte passar i handlingen (familjen ska åka iväg, hon ville inte, men ändå står det att de äntligen kom iväg. Varför inte använda begreppet till slut istället?). Dessutom finns det en hel del språkfel. Med en hårdare attityd från förlaget hade bokan varit hälften så lång, men det hade varit bättre.

betyg

En epok är över – 82 böcker utlästa

Bok: Sagan om Isfolkets 47 delar + Häxmästarens 15 delar + Legenden om Ljusets rikes 20 delar
Författare: Margit Sandemo

Stora ord, men så känns det. Februari till juli tog det, och jag har läst en del andra böcker också men nu har jag läst ut alla 82 böcker i Margit Sandemos serier om Isfolket och Häxmästaren. 47 böcker om Isfolket, 15 om Häxmästaren och 20 om Ljusets rike. Puh!

Det finns förstås massa saker att analysera och skriva, men jag gör inte det. Det finns hur många som helst som fördjupat sig I Margit Sandemos alster och de gör det mycket bättre än vad jag skulle hinna med nu. Men min upplevelse har varit:

De är ju bra. Precis som att jag älskar Zlatanboken för att den främjar läsning är jag säker på att dessa böcker gjort samma sak men för en annan målgrupp. Och det är ju alltid fantastiskt. Böckerna är väldigt fantasifulla, men också ganska slarvigt skrivna. Språket är uselt, inte för att Margit inte kan skriva, utan för att det kryllar av korrfel. Plötsligt kommer någon stor bokstav, ett å istället för ett o, en del norska ord som inte blivit översatta, och så vidare, och så vidare. Böckerna är inte heller direkt genusmedvetna och homosexualitet behandlas inte direkt snyggt. Och trots att det vimlar av spännande fantasifigurer finns det ett drag av rasism. Men som vanligt: ”det gör det i Pippi också”.

Vissa böcker är definitivt bättre än andra (vissa fick jag till och med kämpa mig igenom), men alla är läsvärda. Det jobbigaste med att läsa alla i en följd var att karaktärer måste dö. En, två eller tre böcker och så var de borta. Det är bara böcker, men jag sörjde ändå. Då har författaren lyckats.

betyg

Stor kärlek i collegemiljö, böcker om böcker, och Diana

Oj, så många böcker jag inte skrivit om! Här är ytterligare ett gäng:

Bok: Läsarna i Broken Wheel rekommenderar
Författare: Katarina Bivald

Ett tag kändes det som att ALLA läste eller pratade om den här boken, om en tjej från Haninge som flyttar till en amerikansk småstad. Läsvärd, men inte mer. Men visst känns det som att böcker som handlar om böcker alltid blir omtalade?

betyg

Bok: Diana – biografin
Författare: Tina Brown

Diana dog när jag var 16 år och var väl ingen person jag fäste särskilt stor uppmärksamhet vid när hon levde. Inte heller när hon dött, ärligt talat. Men köpte den här boken om henne på Bokmässan för några år sedan. Den är inte särskilt kul, eller intressant, eller medryckande. Säkert bra för någon med ett Dianaintresse, men för oss andra? Nej.

betyg

Bok: Underbara helvete
Författare: Jamie McGuire

Efter flera år på olästahyllan i vardagsrummet tog jag tag i Underbara helvete i somras. Varför har jag inte läst den här tidigare?! (På grund av ett trist omslag är svaret). En underbar kärlekshistoria, i något så annorlunda som collegemiljö. Läs! (Och bortse från att omslaget ser ut att tillhöra en dålig deckare).

betyg

Bok: Ett oemotståndligt förslag
Författare: Birgitta Bergin

”Ett fängslande relationsdrama” skriver Bokus om den här boken. Eh? svarar jag på det. Jag har uppenbarligen läst den, men måste fundera länge innan jag ens kommer ihåg vad den handlar om. Nämligen: Anna från Kungälv får veta att hon får ett stort arv om hon utför ett uppdrag. Förväxlingar uppstår, förstås.

betyg

Inflitratörer, trasiga familjer och tand-för-tand-hämnare

Fortsätter att ”beta av” böcker från 2014. Och eftersom de är så många fortsätter jag i kortformatet:

Bok: Skuggorna
Författare: Katarina Wennstam
Förlag: Albert Bonniers förlag

Wennstam är ju en favorit, och det försvann inte med den här boken. Ett gäng annorlunda brottslingar, på jakt efter hämnd. Tand för tand.

betyg

Bok: Tango för vilsna själar
Författare: Lucy Dillon
Förlag: Bonnier Pocket

Det är för långt. Men visst, som Dillon brukar få av mig, det är ”trevligt”. En före detta proffsdansare börjar med tangolektioner i engelsk stad, och vi får lära känna både henne och hennes elever på djupet.

betyg

Bok: Fågelburen
Författare: Lisa Jewell
Förlag: Printz

Fyra syskon, en svag pappa och en mamma som mår mycket, mycket dåligt. Familjen faller isär och familjemedlemmarna går vidare var och en för sig, den ena mer trasig än den andra. Det här är väldigt långt ifrån ”Ralphs party-Lisa Jewell”, och jag saknar henne. Det är inte dåligt, men jag saknar den tidiga Jewell, det gör jag.

betyg

Bok: Björnbärssommar
Författare: RaeAnne Thayne
Förlag: Harlequin

Nyskilda mamman och egenföretagaren Claire bor i en håla i USA. Hur ska hennes liv bli nu, när inget gått enligt plan? Engagerar inte. Uppbyggd enligt mall men en enkel Danielle Steele gör det så mycket mer medryckande. För många karaktärer är med i två meningar. Rensa!

betyg

Bok: Inte riktigt enligt plan
Författare: Denise Rudberg & Hugo Rehnberg
Förlag: Lind & Co

Paula lever på pappas pengar och Tom är advokat. De träffas på ett bröllop och fastnar för varandra. Men, det är Paulas bröllop … Enkelt. Lättläst. Underhållande en sommardag.

betyg

Bok: Peter Rätz – nio år som undercoveragent
Författare: Dick Sundevall
Förlag: Bonnier Pocket

Sveriges mest framgångsrike infiltratör berättar om sin tid inuti gängen. Peter Rätz var med i högsta ledningen i gäng som Bandidos och Hells Angels. Tills han avslöjas. En sann historia, spännande och faktafylld.

betyg