En epok är över – 82 böcker utlästa

Bok: Sagan om Isfolkets 47 delar + Häxmästarens 15 delar + Legenden om Ljusets rikes 20 delar
Författare: Margit Sandemo

Stora ord, men så känns det. Februari till juli tog det, och jag har läst en del andra böcker också men nu har jag läst ut alla 82 böcker i Margit Sandemos serier om Isfolket och Häxmästaren. 47 böcker om Isfolket, 15 om Häxmästaren och 20 om Ljusets rike. Puh!

Det finns förstås massa saker att analysera och skriva, men jag gör inte det. Det finns hur många som helst som fördjupat sig I Margit Sandemos alster och de gör det mycket bättre än vad jag skulle hinna med nu. Men min upplevelse har varit:

De är ju bra. Precis som att jag älskar Zlatanboken för att den främjar läsning är jag säker på att dessa böcker gjort samma sak men för en annan målgrupp. Och det är ju alltid fantastiskt. Böckerna är väldigt fantasifulla, men också ganska slarvigt skrivna. Språket är uselt, inte för att Margit inte kan skriva, utan för att det kryllar av korrfel. Plötsligt kommer någon stor bokstav, ett å istället för ett o, en del norska ord som inte blivit översatta, och så vidare, och så vidare. Böckerna är inte heller direkt genusmedvetna och homosexualitet behandlas inte direkt snyggt. Och trots att det vimlar av spännande fantasifigurer finns det ett drag av rasism. Men som vanligt: ”det gör det i Pippi också”.

Vissa böcker är definitivt bättre än andra (vissa fick jag till och med kämpa mig igenom), men alla är läsvärda. Det jobbigaste med att läsa alla i en följd var att karaktärer måste dö. En, två eller tre böcker och så var de borta. Det är bara böcker, men jag sörjde ändå. Då har författaren lyckats.

betyg