Bokmässan fredag

Många seminarier under fredagen också, men tyvärr blev vi besvikna på de flesta.

Vi började med att lyssna på Janne Josefsson. Han sa det själv, ”jag är en jävla snackare”, men jäklar vad han snackade. Stackars utfrågaren hade inte en chans. Rätt intressant, men att visa sådant förakt för utfrågaren gjorde det hela mindre charmigt. Sedan lyssnade vi på Maria Schottenius och Karin Alfredsson som pratade om Dokumentet 40 år senare. Som uppvuxen på Aftonbladet var det intressant att höra mer om Dokumentet.

Efter att ha hört Åsa Larsson från Viralgranskaren igår ville vi ha mer och gick på ett större seminarie på samma tema. Åsa Larsson var lika bra idag, och nu var också fantastiska Jack Werner med. Tyvärr blev det bara halvbra då andra deltagare sänkte nivån. Vidare till (eller, vi stannade kvar på samma plats) den arabiska våren. Vad hände med den arabiska våren var temat, och en av världens största feminister skulle bli intervjuad. Tyvärr var Nawal El Saadawi med sina 88 år inte riktigt med. Johar Bendjelloul gjorde sitt bästa, men Nawal var osammanhängande och rörig. Så stressande att sitta fast i 45 minuter när man vet hur mycket annat bra som pågår samtidigt.

”Bilden som maktmedel” stod näst på tur. Paul Hansen glänste, inte minst för hur han klarade av situationen att han var vida bättre än de han pratade med. Sedan dagens sista punkt: Orvar Säfström intervjuade Simon Stålenhag. Orvar är alltid bra, och intressant att höra med om hur Simon jobbar. Hade ingen koll på honom tidigare, medan maken är ett fan.

Om torsdagen var bättre än jag trodde var fredagen sämre, i alla fall om man tittar på seminarierna vi gick på.

Bloggen vaknar till liv – dags för Bokmässan!

Så skönt att bo på Gothia, som ligger i samma hus som Bokmässan. Visst, det är ett halvsunkigt mässhotell, men närheten och enkelheten slår lyxbehovet, även om en härlig hotellounge inte hade skadat.

Som vanligt ändrade vi planerna allteftersom dagen fortskred. Hamnade framför en scen med Guillou det första vi gjorde. Ingenting vi planerat, men blev stående. Sedan ett väldigt bra snack av Åsa Larsson på Viralgranskaren innan vi tog oss ned en våning för att lyssna på fotografen Jeppe Wickström (han med fotoboken Staden, ni vet?). Inte alls vad vi trodde, men riktigt bra. Om hur en enkel bildbeskärning helt kan ändra budskapet i en bild.

Med 40 minuter tillgodo gick vi till Sveriges Radios monter. Usa-podden skulle spelas in live! Tur att vi var tidiga, det blev mer än fullt. Bra som vanligt. Sen kom lyxen av att bo på mässan in igen, vi gick till rummet för en paus. Tillbaka till mässan för dagens sista programpunkter: först Jon Keegan och ”Den visuella journalistikens uppsving i Donald Trumps tidevarv (inte på något sätt vad vi trodde, men väldigt bra) och till sist såg vi herrarna Mattsson och Helin prata mediekrig.

Bra första dag!

Förresten, nu finns jag på Instagram! Kolla in @i_min_bokhylla_ där.

Inte mot Bokmässan

Nu är det dags för Bokmässan. Och jag är inte där. Förra året kändes det som rätt beslut, men oj vad jag ångrar mig nu.

2011, 2012, 2013 var vi på Bokmässan alla dagar med seminariekort. 2014 testade vi att inte köpa seminariekort. Går man all in Bokmässa som vi gjort, och gillar bra hotellstandard som vi gör, landar notan för Bokmässan på över 12 000 kronor för två personer, exklusive mat och böcker. Det är väldigt mycket pengar. Men Bokmässan utan seminariekort var inte kul alls. Vi kände oss bara utestängda och saknade verkligen seminarierna. Vi stannade inte ens på mässan alla dagar. På väg hem, när vi brukar boka hotell för nästa år, sa vi att nej, 2015 åker vi inte.

Nu är det Bokmässan 2015 och vi är inte där. Som jag ångrar det beslutet.

Bokmässan

Bokmässan 2014 – dag 2

Dag två innehöll en del förvirring. Mange Schmidt som skulle prata om Street Food på Kockteatern uteblev vilket vände upp och ned på dagens schema. Det kunde Bokmässan ha hanterat bättre. Så bilden visar vad vi gick på, men tiderna stämmer inte.
IMG_7638.PNG

Det första seminariet hette ”20 år av demokrati i Sydafrika”. Ja, vad ska jag säga. Intressant ämne, tunga talare. Men allt jag minns är tre gubbar i mörka kostymer på en svart scen. Tre vita gubbar, som pratar om Sydafrika. Lite mer mångfald, lite mer färg, hade inte skadat.
20 år av demokrati i Sydafrika #Bokmässan

Fredrik Backman har bytt förlag, vilket orsakade lite rabalder i branschen. Hans nya förlag har inte lika mycket muskler som hans gamla, men jag hörde om långa signeringsköer även i år. Jag hade dock tur. Råkade gå förbi montern en stund innan signeringen och Backman hade precis anlänt. Han skulle ha möte med sin danska förläggare, men när han såg oss satte han sig ned och började signera. Fint! Hans nya förlag hade ordnat en fotoautomat också.
Fredrik Backmans nya förlag har en fotoautomat! #Bokmässan #brittmarievarhär

”Syditaliens kök och skafferi”: ett par (?) har rest runt i Syditalien och skrivit en bok om det. Småputtrigt och mysigt.
Upptäck Syditaliens mat på #Bokmässan

”Mackor från grunden” med Jonas Cramby och ”Mannerströms färs” såg vi för att vi råkade vara nära när de började. Men som det mesta på Kockteatern är det värt tiden.
Upptäck Syditaliens mat på #Bokmässan
Leif Mannerström pratar färs #Bokmässan

Och så var det dags för Estersällskapet igen: ”Esters första flickbok”. Kul att höra tyckte jag, men undrar om det inte varit mer publik om titlarna innehållit Lotta?
Esters första flickbok: Sällskapet för Ester Ringnér-Lundgren #Bokmässan

En del shopping hann vi med också. Shoppinginlägg kommer!

Bokmässan 2014 – dag 1

Fem seminarier, en lunch, många montrar, middag, bio och drink.

Torsdag är ju den dagen med mest mingel på Bokmässan. Vi har fått flera inbjudningar och tänkte gå på ett, Centrum för lättläst, men hoppade av. Har insett att jag gifter mig om 36 dagar och knappt har sett min blivande make senaste tiden. Därför blev det middag, bio och drink i lugn hotellbar istället.

Men Bokmässan:
I år har vi ju inte seminariekort utan håller oss till golvet. Men det går att lyssna på seminarier där också. Fem stycken blev det idag.

IMG_7609.PNG

Det första seminariet, ”Farmors son”, var tyvärr ingen hit. Allmänt ostrukturerat, men när författaren började klaga på att bara författare med rika föräldrar lyckas, ja, då stängde jag av öronen. Helst av allt ville jag ropa ”skriv bättre böcker så får du fler läsare och mer pengar!”.

Lena Kallenberg: Farmors son

Inte heller nummer två var vad vi förväntade oss. ”Sött utan vitt socker” visade sig vara just det, utan vitt socker. Men med all annan typ av socker, sirap mm. Och så bakades en cheesecake utan cake, alltså bara ostkräm med sylt. Huh?

Baka sött utan vitt socker, på #Bokmässan

Nummer tre var bättre. Ni vet ju att jag gillar Ester Ringnér-Lundgren, och nu var det dags för Sällskapet att prata om Tussi. Informativt, bra förberett och humoristiskt.

Tussis somrar på Lottas Rönnvik: Sällskapet för Ester Ringnér-Lundgren #Bokmässan

Fyra och fem var lite mer allvarliga. Först om språkets utveckling, sedan om pedofili. Språkseminariet var intressant och drog mycket folk, men ärligt talat tog jag inte med mig så mycket därifrån. Från det sista seminariet tog jag med mig en massa frågor. Det hölls av en forskare som gjorde just det, väckte frågeställningar. Svaren tänker hon återkomma till nästa år, då hon hunnit forska. Antiklimax! Men väldigt spännande ämne.

Vad vet vi om människans språk - uppkomst, spridning, död och återuppståndelse?: Jan Einarsson #Bokmässan
Dagens femte seminarium! #Bokmässan

En hel del bokköp blev det också. 4 st i ”4 för 100-montern” och fyra andra. Men dem visar jag när mässan är slut.

Så följer du I min bokhylla under Bokmässan

Vill du hänga med mig på Bokmässan? Du är så välkommen. Här kan du följa mig:

Helt enkelt: vill du ta del av I min bokhylla goes to Bokmässan kan du göra det utan problem!

Mina tips inför Bokmässan

Det är dags för en klassiker på I min bokhylla: mina bästa tips inför Bokmässan:

– Ha bekväma skor. Man går väääääldigt mycket och mässgolv är inte särskilt mjuka.

– Se till att ha dricka och hudsalva med dig. Det är sjukt torr luft på mässan.

– Välj en smart väska. Och tänk på att vad som är bra för andra kanske inte är bra för dig. Förra året fick jag hur många tips som helst om ryggsäck, och jag kan inte tänka mig något värre. Andra har dramaten eller kabinväskor. Några har tygpåsar. Jag har en Patagonia Lightweight Travel Courier Bag. Viks ihop och blir ett litet paket när den inte används, väger ingenting, har flera smarta fack och är ergonomiskt designad.

– Var inte för ambitiös, du kommer inte hinna allt du vill så dra ned på förväntningarna redan innan så blir du inte besviken.

– Boka in tid för att ta det lugnt på kvällarna! Visst, är du en mingelgalning ska du förstås passa på, men man behöver lite andningspauser också.

– Varje år har jag sagt att jag ska ta ledigt på måndagen efter mässan, efter fyra intensiva mässdagar är man helt slut när man kommer hem på söndagskvällen, Men varje år händer samma sak: jag inser att jag inte vill ”slösa” en semesterdag på att vara hemma och vara trött. Så jag jobbar direkt. Tipset blir väl att det är skönt att vara ledig, om man kan …

– Och ja, du kommer shoppa. Om du inte är extremt principfast. Det är inte jag.

Min smarta väska
Patagonia

Snart Bokmässa (light)

Livet är lite körigt just nu, och tyvärr hamnar bokbloggande i skymundan då. Men snart är det bokmässa!

Vi kör ju en Bokmässa light i år. Inga seminariekort, vi går in bara torsdag och fredag, inte så mycket shopping.

Vi har en lunch bokad på torsdagen, men i övrigt har vi inga planer för själva mässan, har faktiskt inte ens läst mässprogrammet än. Men jag ser verkligen fram emot mässan!

En annorlunda bokmässa i år

När vi bokade hotell för årets bokmässa, den 30/9 2013, visste vi inte att renoveringen vi nyss påbörjat skulle pågå i 35 veckor längre tid än sagt, och kosta mycket mer. Vi visste inte att vi skulle gifta oss i november 2014.

Hade vi vetat detta hade vi inte åkt till Bokmässan i år. Men vi visste inte, och hotellet är inte avbokningsbart. Så vi åker. Men vi kör en lightversion: onsdag till söndag, men vi åker hem tidigt på söndagen för billigast tågpris, och vi kommer inte köpa seminarekort. Det blir första gången någonsin utan, men 6 000 kronor är ändå en halv brudklänning/tur- och returflyg till Las Vegas/ett helt badrumsgolv.

Det känns märkligt, men hellre Bokmässan light än ingen Bokmässa alls?

20140630-222044-80444133.jpg

Dag 03 – Din favoritserie

Väldigt lätt fråga! Lottaböckerna förstås!

Inlägget i original publicerat 20 oktober 2010:
Som jag skriver i programförklaringen till I min bokhylla: ”Jag skriver om de böcker jag råkar läsa, och det är ofta inte de senaste. /…/ Jag köper lika mycket böcker på Konsum som på Adlibris eller i en bokaffär. Här blandas högt och lågt. Chick lit och biografier, deckare och memoarer. Drama och fantasy. I min bokhylla finns det mesta. I min bokhylla är inte en litteraturblogg, det är en bokblogg.”

Några av de viktigaste böckerna för mig har varit Lottaböckerna. Böcker många skäms över att läsa. Jag känner till och med människor som är med i samma litterära sällskap gällande dessa böcker som jag, som gömmer undan böckerna och inte vill ha dem i sin bokhylla.

Lottaböckerna är en serie om 47 böcker, skrivna mellan 1958 och 1989. Författaren heter Ester Ringnér-Lundgren (1907-1993), men böckerna är skrivna under pseudonymen Merri Vik. Lottaböckerna har sålts i över två miljoner exemplar, och Ester har totalt gett ut över 100 titlar som sålt i över tre miljoner ex.

Lottaböckerna tillhör den utskällda kategorin ”flickböcker”. Jag tänker inte skriva långt om flickbokens vara eller inte vara (men om ni är intresserade av sådana texter, klicka här så får ni Googleresultat på Flickböcker), men jag kan konstatera att DN sammanfattar fördomarna rätt bra i meningen (som inte handlar om Lottaböckerna) ”Rosa bok, men trots det en seriös ungdomsbok och ingen romantisk flickbok.” (I artikeln klicka Nio moderna flickböcker från 2009). Rosa romantik var nog det sista jag tänkte på när jag läste Lotta. Istället blev Lotta min idol.

Lotta är inte alls som jag. Hon är slarvig och rörig. Hon glömmer och tappar bort saker. Då är jag mer lik hennes bästa vän Giggi. Ordningsam, lugn och logisk. Men i Giggis karriärsdrömmar kände jag inte igen mig, någon läkare ville jag inte bli. Lottas planer, däremot, de passade mig. (Lotta ville bli journalist och hamnade så småningom på bokförlag).

Det var Lottaböckerna som gjorde att jag började läsa. Och när jag väl börjat gick det inte att sluta. Jag fick överta mammas böcker och fortsatte köpa de nyutkomna. Genom åren har jag lyckats samla på mig alla 47. Genom Lottaböckerna har jag lärt mig en hel del, haft kul, haft bra sällskap och till och med fått vänner.

Självklart är inte allt bra i Lottaböckerna. Det är enbart kvinnor som gör hushållssysslor och jag kan inte komma på en enda karaktär med invandrarbakgrund. Men samtidigt, böckerna började skrivas 1958 och skrevs av en kvinna född 1907. Det känns ganska självklart att de är skrivna ur hennes perspektiv. (Och så kan vi ju jämföra med Astrid Lindgrens omtalade uttryck ”negerkung”. Inget vi skulle säga idag, men inget man ska döma ut Astrids hela författarskap för).

Lottaböckerna innehåller framförallt glädje. Och vem kan motstå 47 glädjepiller?

Snyggt, Heaven 23! (Eller: lunch bokad för Bokmässan 2014)

Högst upp i Bokmässan finns restaurangen Heaven 23. För många är en bokmässetradition att äta deras extremt lyxiga räkmacka. Första året vi var på Bokmässan tog min pappa dit oss, och bjöd på fantastiska köttbullar (vi äter inte räkor) och vin. Lyxig vinlunch hör inte till vanligheterna i våra liv, och vi bestämde oss för att göra det till en tradition. Året efter fick vi tyvärr inte plats, så i år bevakade jag bokningen och reserverade ett bord så fort det gick (ca två månader innan Bokmässan).

Vi gick dit i torsdags, väldigt glada för att slippa köerna. Men stötte på patrull: vi kommer till restaurangen, beställer köttbullar och får höra att regeln säger att de bara serverar köttbullar i baren och inte i restaurangen. Vi är bra kunder, beställer champagne och flera rätter, men regeln går inte att rucka på. Det fanns inget annat för mig att äta på menyn (jag är lite besvärlig när det gäller mat), så det slutade med att jag fick tre skivor serranoskinka (för 130 kr) och satt och tittade på när köket skickade ut köttbulle efter köttbulle en meter bort. Extremt surt förstås, men vi försökte göra det bästa av situationen där och då. Vi klagade inte, men lämnade ingen dricks (lite sådär lagom svenskt alltså). Senare fick jag ett automatiskt mail (som alla som bokat bord får) där de undrade vad vi tyckte. Vi svarade sanningsenligt och berättade om vår upplevelse.

Idag fick jag ett mail från restaurangchefen. Han förklarade att det var hans regel, och varför den fanns, men också att när han läste min text insåg han att det kan bli lite löjligt. Han undrade därför om han fick boka in oss i restaurangen med tillägget att vi gärna får beställa köttbullar. Ett väldigt bra svar. Jag svarade dock att gärna, men vi besöker inte Göteborg förrän om ett år igen, till nästa Bokmässa. Då kom ett nytt brev: han har bokat in oss samma tid nästa år.

Det här är ju bara så snyggt skött. Bra jobbat Heaven 23!

Från Bokmässan 2011
Bokmässan: köttbullelunch

Min Bokmässa 2013

På flera ställen igår pratades det om det eminenta uttrycket Boksmälla. För det är precis så det känns dagen efter Bokmässan: du är bakfull utan att det är alkohol inblandat. Man är lite groggy, oerhört trött, seg i huvudet och fötterna småvärker. Allt blandat med känslan av att ha varit med om en jäkligt bra fest.

Det var tredje gången jag var på Bokmässan, och ingen är den andra lik. Jag tänkte sammanfatta årets bokmässa i punktform:

Bäst

 • Att få lyssna på intressanta seminarier.
 • Att få leva i böckernas värld i fyra dygn.
 • Att få ”hänga” med 100 000 personer som delar ditt intresse.

Bästa seminarierna

 • Petter: jag fick en helt ny bild av Petter när han var med i Så mycket bättre, och nu tillfördes ytterligare en dimension. Om Petter fick skolpolitikernas öra vore Sverige en mycket bättre plats. Tyvärr var det en rätt dålig intervjuare när vi lyssnade.
 • Bea Uusma: jag är inte ett dugg intresserad av hennes ämne, Andréexpeditionen, men vilket bra seminarium! Personligt, insatt men samtidigt med expertvinkel. Bra intervjuare också.
 • Martin Melin: sista seminariet när lördag nästan blivit lördagkväll innebar att ca 20 personer satt i salen som var dimensionerad för ett hundratal. Men Martin pratade på ändå, och med någon som brinner så för sitt ämne blir det grundbra.
 • Lill-Babs & Lotta Bromé: Jag har aldrig hört Lotta Bromé tidigare, har noll relation till henne, men nu förstår jag vad folk menar när de säger att hon är duktig. Och Lill-Babs är ju Lill-Babs. Det bjöds helt enkelt på stor show från dem båda.

Sämst

 • Täckningen: det är inte ok att det bara finns wifi på några få platser, och det är definitivt inte ok att inte ens telefonen funkar. I 20 minuter stod sambon och ringde mig när vi tappat bort varandra i mässhavet. Min telefon kopplade inte ens upp samtalet. Och jo, det går att ha en alldeles utmärkt täckning inuti en stor lokal med många prång, det är Tele2 Arena ett utomordentligt bevis på.
 • Luften: samma sak här: självklart blir det dålig luft med så många människor på en och samma plats. Men det går att lösa.
 • Trängseln: det här är väl något som faktiskt inte går att lösa utan att stänga dörrarna, och det vill man ju inte. Men lördag eftermiddag är inte Bokmässan kul.
 • Dåliga intervjuare: dels undrar jag varför intervjuarna får uppdraget om de är dåliga, och så undrar jag hur man ens lyckas få tag på så många dåliga intervjuare.
 • Heaven 23s regler: första året på Bokmässan åt vi en klassisk lunch uppe på Heaven 23. Förra året lyckades vi inte få plats, så i år bokade jag. Vi kommer till restaurangen, beställer köttbullar (klassiska för oss som inte äter räkmacka) och får höra att regeln säger att de bara serverar köttbullar i baren och inte i restaurangen. Vi är bra kunder, beställer champagne och flera rätter, men regeln går inte att rucka på. Det fanns inget annat för mig att äta på menyn, så det slutade med att jag fick tre skivor serranoskinka (för 130 kr) och satt och tittade på när köket skickade ut köttbulle efter köttbulle en meter bort. Idioti! Uppdatering: Heaven 23 har hört av sig. Läs mer här.

Märkligast

 • Att folk som står på en scen inte presenterar sig, främst intervjuarna.

Tråkigast

 • Bokmässan är dyr: fyradagarsseminariekort kostar drygt 2 500 kr, hotellet kostade över sjutusen, man köper massa böcker, man äter goda middagar, dricker bubbel …
 • I år: att vi var så osociala. Ett mingel och en drink, that’s it. Men antar att det blir så när man är svintrött till att börja med (pga renovering hemma).

Köpt i år
Förra året instiftade jag en regel: jag får bara köpa böcker jag får signerade eller sådana som är på extremt erbjudande, typ ”3 för 100”. I år blev det 9 signerade böcker, 3 erbjudandebäcker, och 5 presenter.

Nu är det 359 dagar kvar till bokmässan 2014. Jag längtar redan!

Inköp på Bokmässan 2013
Inköp på Bokmässan 2013
Inköp på Bokmässan 2013
Inköp på Bokmässan 2013
Inköp på Bokmässan 2013
Inköp på Bokmässan 2013
Inköp på Bokmässan 2013
Inköp på Bokmässan 2013