Min Bokmässa 2013

På flera ställen igår pratades det om det eminenta uttrycket Boksmälla. För det är precis så det känns dagen efter Bokmässan: du är bakfull utan att det är alkohol inblandat. Man är lite groggy, oerhört trött, seg i huvudet och fötterna småvärker. Allt blandat med känslan av att ha varit med om en jäkligt bra fest.

Det var tredje gången jag var på Bokmässan, och ingen är den andra lik. Jag tänkte sammanfatta årets bokmässa i punktform:

Bäst

 • Att få lyssna på intressanta seminarier.
 • Att få leva i böckernas värld i fyra dygn.
 • Att få ”hänga” med 100 000 personer som delar ditt intresse.

Bästa seminarierna

 • Petter: jag fick en helt ny bild av Petter när han var med i Så mycket bättre, och nu tillfördes ytterligare en dimension. Om Petter fick skolpolitikernas öra vore Sverige en mycket bättre plats. Tyvärr var det en rätt dålig intervjuare när vi lyssnade.
 • Bea Uusma: jag är inte ett dugg intresserad av hennes ämne, Andréexpeditionen, men vilket bra seminarium! Personligt, insatt men samtidigt med expertvinkel. Bra intervjuare också.
 • Martin Melin: sista seminariet när lördag nästan blivit lördagkväll innebar att ca 20 personer satt i salen som var dimensionerad för ett hundratal. Men Martin pratade på ändå, och med någon som brinner så för sitt ämne blir det grundbra.
 • Lill-Babs & Lotta Bromé: Jag har aldrig hört Lotta Bromé tidigare, har noll relation till henne, men nu förstår jag vad folk menar när de säger att hon är duktig. Och Lill-Babs är ju Lill-Babs. Det bjöds helt enkelt på stor show från dem båda.

Sämst

 • Täckningen: det är inte ok att det bara finns wifi på några få platser, och det är definitivt inte ok att inte ens telefonen funkar. I 20 minuter stod sambon och ringde mig när vi tappat bort varandra i mässhavet. Min telefon kopplade inte ens upp samtalet. Och jo, det går att ha en alldeles utmärkt täckning inuti en stor lokal med många prång, det är Tele2 Arena ett utomordentligt bevis på.
 • Luften: samma sak här: självklart blir det dålig luft med så många människor på en och samma plats. Men det går att lösa.
 • Trängseln: det här är väl något som faktiskt inte går att lösa utan att stänga dörrarna, och det vill man ju inte. Men lördag eftermiddag är inte Bokmässan kul.
 • Dåliga intervjuare: dels undrar jag varför intervjuarna får uppdraget om de är dåliga, och så undrar jag hur man ens lyckas få tag på så många dåliga intervjuare.
 • Heaven 23s regler: första året på Bokmässan åt vi en klassisk lunch uppe på Heaven 23. Förra året lyckades vi inte få plats, så i år bokade jag. Vi kommer till restaurangen, beställer köttbullar (klassiska för oss som inte äter räkmacka) och får höra att regeln säger att de bara serverar köttbullar i baren och inte i restaurangen. Vi är bra kunder, beställer champagne och flera rätter, men regeln går inte att rucka på. Det fanns inget annat för mig att äta på menyn, så det slutade med att jag fick tre skivor serranoskinka (för 130 kr) och satt och tittade på när köket skickade ut köttbulle efter köttbulle en meter bort. Idioti! Uppdatering: Heaven 23 har hört av sig. Läs mer här.

Märkligast

 • Att folk som står på en scen inte presenterar sig, främst intervjuarna.

Tråkigast

 • Bokmässan är dyr: fyradagarsseminariekort kostar drygt 2 500 kr, hotellet kostade över sjutusen, man köper massa böcker, man äter goda middagar, dricker bubbel …
 • I år: att vi var så osociala. Ett mingel och en drink, that’s it. Men antar att det blir så när man är svintrött till att börja med (pga renovering hemma).

Köpt i år
Förra året instiftade jag en regel: jag får bara köpa böcker jag får signerade eller sådana som är på extremt erbjudande, typ ”3 för 100”. I år blev det 9 signerade böcker, 3 erbjudandebäcker, och 5 presenter.

Nu är det 359 dagar kvar till bokmässan 2014. Jag längtar redan!

Inköp på Bokmässan 2013
Inköp på Bokmässan 2013
Inköp på Bokmässan 2013
Inköp på Bokmässan 2013
Inköp på Bokmässan 2013
Inköp på Bokmässan 2013
Inköp på Bokmässan 2013
Inköp på Bokmässan 2013