När något blir för poetiskt

Monica har läst Oväsen i Älvdalen av Annika Andebark (recensionsexemplar från Hoi Förlag).

Häxprocesserna rasar i Sverige och i byn Åsen sprids rykten om att unga kvinnor åkt till Blåkulla. Prästen hör ryktena och tror förstås på dem. Genom förhör och tortyr kommer fler och fler detaljer och det blir rättegång. Åtta kvinnor döms som häxor och avrättas.

Historien är sann och rättegången skildras med autentiska protokoll och skrivelser. Sann historia = riktiga namn, men det blir tyvärr alldeles för många som heter samma sak. Det är förstås inte författarens fel men det gör att jag tappar bort mig och även tappar intresset. Researchen känns gedigen och bra, men tyvärr är natur och känslor alldeles för poetiskt skildrade för min smak. Detta tillsammans med att jag har svårt att hänga med i alla namn gör tyvärr att betyget hamnar på en tvåa. 

En bilolycka senare är han skyldig 20 miljoner

2009-2010 jobbade jag tillsammans med Josefine Lindén. Detta gör att jag väljer att inte recensera den här boken, men tipsa om den kan jag göra.

Lukas Betting : så spelade jag bort 20 miljoner på ett år” av Josefine Linden handlar om en man på höjden av sitt liv. Fru, barn, hus och chefsjobb – och så en bilolycka. Lukas blir sjukskriven efter en bilolycka och fastnar i spelens värld. Alltså betting, inte gaming.

Jag känner ingen, vad jag vet, som fastnat i spelberoende, och jag är helt förbluffad. Visste inte att det gick till på sättet som beskrivs i boken, eller att det ens FÅR gå till så. Krediter och lån är hur enkla som helst att få, ju mer han spelar desto mer VIP blir han. Jag blir illamående.

Lukas finns i verkligheten och hans historia är troligen inte ens särskilt unik. Läs och förfasas.

Det här med läslust – och inte

Från den dagen jag började läsa på rikrigt har jag älskat att läsa. Jag läser snabbt, och jag läser mycket. Mitt mål har alltid varit 52 böcker per år, och jag har slagit det med råge. Till 2019. Mycket jobb + 203 dagar med migrän + migränmedicin som gör att jag somnar direkt jag lägger mig är helt enkelt lika med inte mycket tid för läsning.

Och med bokrean nu i veckan har jag försökt ändra det. Vi får se hur det går.

PrintWorks bjöd in till pressfrukost

Formex

Jag var ju på en pressfrukost på Formex för att höra mer om den nya trenden att färglägga. Det var förlaget PrintWorks, en del av Pagina förlag, som hade samlat ett gäng bloggare. Anders Fredén och Hanna Risendal från förlaget berättade om trenden i stort, och sina böcker och Illustratören Maria Trolle berättade om hur hon jobbar.

I goodiebagen fanns två böcker, som jag tänkte att någon kanske vill vinna. Håll utkik efter tävlingen imorgon!

PrintWorks

Färglägga; nya trenden

Tanke: ska nog testa en sån där färgläggningsapp, verkar avslappnande. Resultat: Kan. Inte. Sluta. Ägnar telefonen mer tid än någonsin.

Över en halv miljon vuxenmålarböcker såldes i Sverige 2015. Jag läste om fenomenet i en Facebookgrupp i somras och förstod ingenting. Men så i julas laddade jag ned en app (inte testat böcker än) och fastnade totalt. Så kul! (Några exempel ovan). För att inte fastna helt började maken ge mig uppdrag av typen ”använd bara rosa och rött” eller ”blanda lila och grönt”. Just nu har jag en paus, men lite nyfiken på att testa en bok istället för en app. På torsdag ska jag på en pressfrukost på Formex för att höra mer om detta fenomen. Ska bli spännande!

Rekord i lästa böcker 2015, men 2016 startar svagt

Jag har som mål att läsa minst 52 böcker varje år. En per vecka. Det är ganska lite, men målet är satt med tanke på tillgänglig tid och ska kännas nåbart.

Bokhog

2015 blev ett riktigt läsår – 153 lästa böcker! 2011 blev det 112, 2012 läste jag 91 böcker, år 2013 blev det 64 och 2014 blev det 77 lästa böcker. Förra året blev rekord sedan bloggen startade med andra ord! 82 av dem var skrivna av Margit Sandemo, jag hade ju ett race med Isfolket och de två uppföljarserierna i början av året, men de är inte så snabblästa en kan tro.

2016 har börjat lite sämre, tre böcker utlästa hittills. Måste hitta en bra bok att hugga tag i nu, för att få fart på läsandet! Har du några tips?

Gör vad du kan

Det hände något i förrgår. Sverige fick nog. I förrgår reste sig Sverige och sa att det räcker nu. Jag hoppas att det håller i sig.

Företaget jag jobbar på hade redan bestämt sig för att skänka 42 000 till Läkare utan gränsers arbete runt Medelhavet, men i förrgår valde vi att också ge 42 000 till Sverige för UNHCR. Jag är stolt över att få vara med och leda Rebel & Bird.

Men inte bara företag kan bidra, också vi som individer. Därför har jag skänkt 1% av min bruttoinkomst till Rädda Barnen. Och en ex-kollega som ska åka ned till Grekland den 13 september för att ta emot flyktingar och hjälpa dem handgripligen fick 1 000 kr via Swish. Vi har också bytt städfirma hemma. Nu använder vi Himlarent, ett städbolag som hjälper där de kan. De anställer kvinnor som söker asyl (och lättare får det om de har en anställning), och kvinnor som tidigare varit fast i prostitution och människohandel. Himlarent har dessutom kollektivavtal och de som jobbar 100% har minst 20 000 kr i lön, vilket är mer än vad kollektivavtalet kräver.

Gör något du också. De allra flesta kan ge något.

Länkar:
Min ex-kollegas Swish: 0739845444 (Märk betalningen med Pothia)
Läkare utan gränser
Sverige för UNHCR
Skänk 1 %
Himlarent

Skänk en procent

En tripp till det litterära Örebro

När en bokblogg skriver om Örebro och Wadköpimg tror nog de flesta att det ska handla om Hjalmar Bergman och Markurells i Wadköping. Men nej. Den här bokbloggen åkte till Örebro och gick till Wadköping i Lottas fotspår. Förstås!

I Då kör vi då, Lotta åker Lotta och Giggi på bilresa i Sverige. Bland annat besöker de Örebo. Det gjorde vi också, förra helgen. Med Lottaboken i högsta hugg förstås.

Lottas Örebro:
– Titta på vattentornet: enkelt avklarat, det syntes från tågstationen.
– Slottet: titta från yttre borggården: ännu enklare, hotellet låg mittemot och vi hade utsikt mot Slottet.
– Svartån: slingrar sig runt slottet så den såg vi massor av.
– Titta på Wadköping, besöka Cajsa Wargs hus och handla karamellstrut, väldoftande tvål och vykort: klart vi gick till Wadköping! Besökte Cajsa Wargs hus gjorde vi, och köpte tvål och karamellstrut gjorde vi också.

IMG_1141

Just nu pågår Open Art i Örebro. Hittade ett bok-konstverk!

IMG_1122

Ny möblering öppnar upp till bokhyllan

När vi flyttade in för två år sedan tog vi förstås med massa möbler. Men rum ser olika ut och soffan blev aldrig riktigt bra. Vi hade en enorm soffa, och den blockerade effektivt bokhyllan. (Precis som i förra lägenheten platsbyggde vi bokhylla). Nu har vi nya möbler! Och vips, så öppnar rummet upp sig till bokhyllan.

Så här ser det ut idag. Omöjligt att få med hela bokhyllan på en bild.
Gamla mattan på ny plats, ny soffa och nya fåtöljer

Fel matta, men lite mer bokhylla på bilden.
Nya mattan på plats. Fin, men den ska nog byta plats med den andra mattan.

Bokhyllan och den gamla soffan.
Bra med soffa som klarar många gäster