När något blir för poetiskt

Monica har läst Oväsen i Älvdalen av Annika Andebark (recensionsexemplar från Hoi Förlag).

Häxprocesserna rasar i Sverige och i byn Åsen sprids rykten om att unga kvinnor åkt till Blåkulla. Prästen hör ryktena och tror förstås på dem. Genom förhör och tortyr kommer fler och fler detaljer och det blir rättegång. Åtta kvinnor döms som häxor och avrättas.

Historien är sann och rättegången skildras med autentiska protokoll och skrivelser. Sann historia = riktiga namn, men det blir tyvärr alldeles för många som heter samma sak. Det är förstås inte författarens fel men det gör att jag tappar bort mig och även tappar intresset. Researchen känns gedigen och bra, men tyvärr är natur och känslor alldeles för poetiskt skildrade för min smak. Detta tillsammans med att jag har svårt att hänga med i alla namn gör tyvärr att betyget hamnar på en tvåa.