Viktiga ämnen, bra skrivet = jag är hooked

För flera år sedan läste jag Flickan och skulden och En riktig våldtäktsman av Katarina Wennstam. Bra böcker. Viktiga böcker. Reportageböcker. Så när jag av en slump trillade över fler böcker av Katarina Wennstam blev jag förvånad. Har hon skrivit romaner?! Jag läste snabbt alla.

Bok: Smuts
Författare: Katarina Wennstam
Förlag: Albert Bonniers Förlag

Smuts är första delen i en trilogi och i denna första del handlar det om Jonas, tv-advokat, make, pappa och sexköpare och hans fru Rebecka, TV-chef och mästare i förnekelse. Temat, Wennstam har väldigt tydliga sådana i sina böcker, är sexhandel.

Jag gillar språket, och som ni vet är det viktigt för mig. Att författaren dessutom vågar att inte skriva ut varje detalj hedrar henne. Det finns en hel del att upptäcka själv i Smuts som trots det är enkel att ta till sig. Ibland känns det snarare som att man ser en film än läser en bok. Men oskicket med engelska fraser måste bort.

Bok: Dödergök
Författare: Katarina Wennstam
Förlag: Albert Bonniers Förlag

Wennstam fortsätter sin samhällskritik i roman nummer två, och den här gången är temat våld mot kvinnor. Maria, som var kollega till Rebecka i bok ett, flyttar med sin man och lilla dotter in i ett nytt hus. De fick det billigt och Maria förstår varför när hon en dag hittar blod i hela köksväggen. Mannen som bodde där innan dem var en extremt sadistisk och våldsam polis, och hans fru blev mördad i köket. Eller blev hon det? Den nu arbetslösa Maria börjar gräva i den fasansfulla historien.

För mig som älskar den här typen av böcker, tuffa ämnen med samhällskritik men skrivna utan (alltför) många pekpinnar har verkligen hittat en ny favorit i Wennstam! Bok två är inte sämre än nummer ett.

Bok: Alfahannen
Författare: Katarina Wennstam
Förlag: Albert Bonniers Förlag

Nu, i del tre av trilogin, slås jag igen av hur duktig Wennstam är på att binda ihop sina historier och böcker. Du får väldigt stor behållning av att läsa dem en och en, men lite ”extramaterial” i form av detaljer om man läser dem alla.

Emma, dotter i familjen från bok ett, har blivit äldre och är nu skådespelerska. Hon hamnar i klorna på en äldre kollega som behandlar henne både respektlöst och illa. När han hittas mördad misstänks hon för mordet. Temat för boken är hur män och kvinnor behandlas olika i samhället.

Och ja, den här är lika bra som de andra.

Bok: Svikaren
Författare: Katarina Wennstam
Förlag: Albert Bonniers Förlag

Med Svikaren påbörjar författaren en ny trilogi. Karaktärer från de andra böckerna dyker upp, men i Svikaren står en ny person i fokus. Tema: hatbrott. Fotbollspelaren Sebastian Lilja blir bestialiskt mördad. Är det för att han varit ”illojal” för att han bytt klubb, eller för att han var homosexuell?

Jag läste böckerna i fel ordning, det har var den jag läste först. Men den är minst lika bra som de andra. Nu väntar jag med spänning på nästa del!

betyg