Bokpackning till Funäsdalen – så gick det

En vecka i Funäsdalen är slut. Min mormor är uppvuxen här, och vi hade hus på släktgården i många år, så Funäsdalen är ”hemma”. Nu var det fem år sedan vi sist var här, så tiden har tillbringats med att åka runt och titta på alla favoritställen. Och shoppa. Både på lågprismarknaden Tältet, på Funäsdalens marknad, och i de många slöjd- och hantverksbutiker som finns. Trots ett digert schema har jag hunnit läsa nästan hela bokpackningen; jag är inte helt klar med Magasinet Filter, men det räknas inte riktigt? 🙂

Millie

Bok: Alltid för er
Författare: Gunilla Lindh & Cecilia Berglund

En bok som verkligen ska gripa tag. Men inte gör det. Välutbildade och framgångsrika Gunilla får fint jobb utomlands och flyttar till Tyskland. Där träffar hon Friedrich som på ett märkligt sätt gör slut med sin flickvän för Gunillas skull. Efter ett tag kommer första barnet, och ganska snart misstänker Gunilla att något är ”fel”. Och då stänger maken av. Inget är fel med hans barn, punkt. Barn nummer två och tre kommer: samma situation. Gunilla och Friedrich har fått tre barn som alla är sjuka, och Friedrich blir allt mer inåtvänd, flyr familjen och beter sig allmänt märkligt. 

Bokens titel syftar förstås att Gunilla alltid finns för sina barn, och under de år som läsaren får följa med är det tydligt. Hon har haft ett annorlunda livsöde, men boken känns faktiskt mest som en hämnd mot den dåliga maken och pappan Friedrich. Smustigi byk som tvättas offentlig, utan att vara särskilt intressant. 

betyg

Bok: Järnblod
Författare: Liza Marklund

Sista boken om Annika Bengtzon! Jag har läst alla böcker i serien men har inget särskilt förhållande till dem. Men det kändes som en värdig avslutning. Säcken knöts ihop, vi fick lite mer insyn i Annikas bakgrund samtidigt som boken hade en egen handling också. Ja, en bra avslutning helt enkelt. 

betyg

Bok: Mille Birds bok om döda saker
Författare: Brooke Davis
Recensionsexemplar från Albert Bonniers förlag

”Hundraåringen” goes Australien? Ja, lite så är den här boken. När lilla Millie Birds pappa dör, lämnar hennes mamma henne på ett varuhus. Millie slår läger på damunderklädesavdelningen och de första dagarna går bra. Maskinskrivaren Karls fru dör i cancer och efter att ha bott hemma hos sonen tills svärdottern fick nog hamnade Karl på ett äldreboende. Men Karl är bara gammal, inte sjuk, och passar inte in. Han rymmer och bosätter sig på varuhuset, där han träffar Millie. Agathas man dör, och hon tappar fotfästet. I sju år stänger hon in sig i sitt hus, låter trädgården växa igen och har bara ett titthål i ena fönstret. Karl och Millie blir upptäckta, och Millie flyr hem till sin närmsta granne: Agatha. 

De tre kämpar alla mot demoner på eget håll, men finner varandra. Tillsammans ger de sig av på en resa (för vissa av dem en flykt) genom Australien. 

Humor, roligt språk, varm och känslig är ord som kan sammanfatta boken. Att den dessutom är skriven av en debutant gör mig väldigt nyfiken. Jag kommer absolut följa författarens framtida utgivning!

betyg