Lästips till hängmattan (eller kanske snarare vid brasan med tanke på vädret)

Tänkte uppdatera med ett lästips! Och ett tips om en bok du kan hoppa över …

Bok: Drottningen av Rottnevik
Författare: Kringlan Svensson & Nanna Johansson

Jag kan inte sätta fingret på varför, men Drottningen av Rottnevik påminner mig både om Jonas Jonassons och Emma Hambertgs böcker. Tyvärr är det ingen jämförelse den här boken vinner på. Visst är den bra, men det lila extra saknas. En brukskommun på dekis. Pappersbruket går dåligt, politikerna har gett upp, staden saknar gnista. Då får en lokalpolitiker samtalet som ska förändra allt: Hollywood vill spela in en scen med Harrisson Ford i stan. Politikern får hybris, och staden får några bra, men fullständiugt galna år. Sedan går proppen ut, och allt blir värre än tidigare. En läsvärd satir, eller till och med lite bättre än så, men ja, det lilla extra saknas.

betyg

Bok: Det kommer aldrig mer vara du
Författare: Anne-Lie Högberg

Det är midsommar och kärnfamiljen åker ut till vänner på landet för att fira. Men på natten erkänner mannen att han är kär i frun i vänfamiljen. Skilsmässa och ny familjekonstellation.

Jag har faktiskt valt att inte ta reda på om detta är en debutbok eller inte. Men den är full av debutantmisstag. Så mycket oväsentligheter (det är till exempel helt oväsentligt för storyn och upplevelsen vad dagisbarnet – som är med i två meningar och inte tillför handlingen ett dyft – heter, hur haklappen ser ut och hur mycket mat som hamnar på bordet.), så många ord som bara känns som staplade på varandra (inget direkt citat, men av typen. Jag gick upp. Jag gick ut i köket. Satte på vattenkokaren och tog fram teet ur skafferiet. Jag drack teet. Händerna blev varma av den fantastiska drycken.), och så många standardmeningar som inte passar i handlingen (familjen ska åka iväg, hon ville inte, men ändå står det att de äntligen kom iväg. Varför inte använda begreppet till slut istället?). Dessutom finns det en hel del språkfel. Med en hårdare attityd från förlaget hade bokan varit hälften så lång, men det hade varit bättre.

betyg