Från en fyra till en tvåa – en uppföljare som inte levererar

Bok: Projekt längtan
Författare: Marika King

  

Jag gillade verkligen Marika Kings första bok om konsulten vars liv gick för snabbt. Och som jag längtat efter uppföljaren. (Varför har jag inte läst den förrän nu då undrar ni? För att förlaget två gånger frågat om de får skicka den till mig och jag två gånger sagt ja, men så har ingen bok kommit. Det gjorde att jag inte hade lust att köpa den till inbundet pris, men nu såg jag den i pocket.)

Men tyvärr blev jag besviken. För höga förväntningar? Delvis, men inte bara. 

Huvudpersonen Lisa är i slutet av sin tre månader långa sjukskrivning från Konsultfirman. Vad är meningen med livet? Vad vill hon göra? Hur ska hon undvika att bli utbränd igen? Frågorna leder henne till Ghana, där även en av männen från förra boken dyker upp …

Ju mer jag tänker på det, desto mer besviken blir jag faktiskt. Hur hjälporganisationer fungerar och inte fungerar, hur FNs lönesystem är uppbyggt, hur Gates Foundation vill ha sina rapporter och hur Ghanas ananasindustri är uppbyggd, det kan jag nu. Vad som händer med Lisa och mannen vet jag (typ). Men vad hände med Lisa? Premisserna för bokserien är ju Lisas inre resa, och mitt i alla Excelanalyser tappas den bort. Visst, den nämns snabbt på slutet igen, men som röd tråd finns den inte. Boken är tjock. Ta bort minst hälften av detaljerna om arbetet och ta med mer av LISA, det hade blivit så mycket bättre. Och mer relevant.

betyg