I min bokhylla 1 år! Vi firar med att ge bort massa böcker

Ett år har gått sedan det allra första inlägget. Under det här året har det blivit 270 inlägg, 273 kommentarer, 96 lästa böcker och en fantastisk bokmässa.

Gladast är jag för de 273 kommentarerna. Varenda en av dem gör mig urglad. Tack, tack, tack!

Istället för att få presenter firar vi genom att ge bort. Dags för fler bokstäver ur min bokhylla!

Boktårta
En tårta i form av böcker …

Vill du ha någon annan bok? Här är de jag ger bort på: A, B, C, D, E, F, G, H.

Ser du något du vill ha? Boken får du såklart gratis, men måste den skickas med post får du stå för portot själv. (För att få boken personligen: jag finns i Stockholm. Vid Hötorget på dagen och Mariatorget på kvällen).

Bokmässan i mina ord

Mest förvånande
Att seminarierna var så pass dåligt förberedda som de var. Vi såg 19 seminarier och det var typ fem som kändes genomtänkta och förberedda.

Galnast
Den sjuka folkmängden. Speciellt lördag eftermiddag. Hjälp!

Roligast
Att både sambon och jag går vilse när vi får syn på Dolph Lundgren. Jag är helt ointresserad av honom, men det osade ”Hollywoodstjärna” på långt avstånd, så man kom liksom av sig.

Kortast
Jag vet att det är taskigt. Men kan inte låta bli. Jag höll på att snubbla över Leif Pagrotsky i trängseln.

Sämst
Vårt hotell. Hotell Heden Liseberg är inte ett fyrstjärnigt hotell, vad de själva än säger.

Knäppast
Leif GW Persson blir intervjuad av Cecilia Hagen på Expressens scen. Jag står i kö och väntar på att få gå in på ett seminarium intill. Plötsligt kommer Björn Ranelid. Han stannar framför mig, säger ”han förpestar luften här inne, den där alkoholisten” och går sedan vidare.

Mest oväntat
Att det allra bästa seminariet var ”Skräck – genren som Gud glömde”. Jag är totalt ointresserad av skräck.

Längst kö
(För oss). Kön för att komma in till ett seminarium med Annika Östberg. Kön för att få en bok signerad av Jan Lööf.

Godast mat
Köttbullarna på våning 23. (Där alla andra äter räkmacka).

Äckligast mat
All mässmat utom den på våning 23.

Störst besvikelse
De seminarier som var så dåliga att man inte ens förstod vad författaren ville säga. Tyvärr en hel del.

Bäst
Helheten
Att jag var på Bokmässan!

Sista dagen. Nu kom de bra seminarierna

Det blev fyra seminarier sista dagen. ”Att våga överleva”, ”De hånfulla scientologerna”, Skräck – genren som Gud glömde” och ”Allt eller inget” med Rickard Engfors. Bäst på hela määsan var skräckseminariet. Jag som inte ens gillar skräck …

Mellan seminarierna tog vi några varv mellan montrarna igen. Sen körde vi 50 mil hem. Idag är jag trött.

Dag 3. Tiden räcker inte till.

Många verkar hoppa över seminarierna helt, medan vi försöker klämma in så många som möjligt. Av gårdagens sex inplanerade fick dock endast fyra plats i verkligheten. Vi lyssnade på ”Bortgift mot sin vilja”, ”Ögonblick som förändrar livet”, ”När skyddsnätet har stora hål” och ”Vad är en vampyr?”.

I övrigt hann vi med en vinlunch på våning 23 (klassisk bokmässemark) med min pappa och att titta i de montarar vi hade på listan ”måste gå tillbaka till x för att köpa x”. Vi hann inte med seminarium om Ester Ringnér-Lundgrens karaktärer, bokbloggarmingel eller Schyffert & Lindström.

Nu har vi packat allt och ska strax ge oss av mot mässan för en sista heldag. Efter det blir det en lång bilresa hem.

Dag två. Zombies, e-böcker och Bo Hagström

Trötta, ont i fötterna men glada. Så kan man sammanfatta sinnesstämningen när vi gick till mäsan på fredagmorgonen. Och det blev en toppendag!

5 seminarier var vi på: ”Hoppsan, Kirre 60 år”, ”Vem betalar journalistiken i morgon?”, ”Förhören med Herrmann Göring”, ”Viva la pasta” med Bo Hagström och ”Böcker på läsplattor och i mobilen”. Vi stod också i kö för att sambon skulle få Jan Lööfs senaste bok signerad.

Vi shoppade en hel del, träffade bekanta, drack champagne och blev trötta i fötterna. Bäst på hela dagen var att vi hittade till ”seriedelen” av mässan där sambon frosade i zombie- och science fictionmontrar. Vi hann även klämma in en lunch med min faster och ena kusin som bor i Göteborg, kul!

Nu blir det nya tag!

Första mötet med Bokmässan

Så var det dags. Taxin hämtade oss 6.30 och 8.25 lyfte vi mot Göteborg. Vid 10.20 stod jag nervös vid informationsdisken och förklarade att jag tappat bort biljetterna. 30 sekunder senare var allt löst. Puh! I våra biljetter ingick gratis ”tygkassar”. Jag ser inn nytta i sådana, men hämtade förstås ut våra. Och det var tur, för tygpåsarna var superbra väskor! Fyllda med vatten, block, penna, choklad. Men framför allt: riktigt, riktigt bra väskor.

Ut igen, mot hotellet som ligger hyggligt nära mässan. Packa om, ställa in väskorna i bagagerumet och tillbaka till mässan.

Under dagen hann vi klämma in fem seminarier:
Semesterbilder från Nordkorea, Den största när filmen var ung, B Wahlströms 100 år, Vem var Merri Vik och Jonas Hallberg som pratade om anglifieringen av vårt språk. Genrell känsla: besvikelse. Dåligt förberedda, dåligt ihopsatta, dåligt genomtänka seminarier. Eller felaktigt rubriksatta. Men Jonas Hallström var ett guldkorn.

Förstås mycket gående. Eftersom bde sambon och jag älskar stuktur har vi inte strövat omkring, utan i tur och ordning betat av de olika gångarna. Imorgon fortsätter vi beta av, plus återvänder till favoriterna.

I Bokbloggargruppen på Facebook frågade jag om man verkligen shoppar så mycket. Fick ett rungande ”jaaaa!” till svar. Och det gör man. Både sambon och jag har shoppat. Han fackböcker inom sitt yrke (fotografi och grafisk formgivning), jag massa julklappar, en roman som stod på min köpalista och någon bok jag hittade och blev kär i.

Min fot tog slut ganska snabby, men vi fortsatte förstås ändå. Bara vid två tillfällen kände jag för att ge upp och ringa ambulans, och det räknar jag som en framgång.

Planen för kvällen var att häbga på lite mingel och sen ta det lugnt på hotellet, inte minst för att foten kräver det. Så efter vinmingel hos SJF stack vi till vårt hotell. En grym beavikelse 4 stjärnor på Hotell Liseberg Heden är 2 stjärnor i min bok. Inte kul alls. Efter en middag och bubbel i baren är vi nu på rummet. Dags att vila inför morgondagen!

Bokmässan börjar … NUUUUU!

(Ledsen för galen rubrik, men har man arbetat nära Idol så har man).

Nu är vi på väg. Taxi, buss, flyg och buss ska ta oss till bokmössan. Vi och oss? Ja, min sambo följer med. Tänkte utnyttja honom som bokpåsebärare. Nejdå, han är också väldigt intresserad och flera av de seminarier vi siktat in oss på är hans val.

Jag har beslutat mig för att inte ta med mig en dator. Istället blir det Ipaden och Iphonen som får följa med. Ipaden lämnas dock på hotellrummet, måste spara ryggen, men mobilen får förstås följa med överallt. Med den tänkte jag twittra, Facebooka och ta bilder.

Just nu finns två orosmoment. Dels att vi faktiskt inte har några biljetter. De är spårlöst försvunna (jag har aldrig ens tappat en vante tidigare …). Men Bokmässan har via mail lovat att lösa detta åt oss på plats. (Snälla, håll tummarna för oss!) Och dels min fot. Jag har gått från doktorsordern ”stillasittande” till ”lätt gåträning”. Med tanke på att jag har ont bara av att ta tunnelbanan till och från jobbet så är förstås Bokmässan en total katastrof (det är så mycket gående: ta sig till mässan och från varje dag, allt gående och stående på plats, få tag på lunch, middag, mingel och fester osv). Har packat ned smärtdämpande salva och tabletter, men smärta kan jag ta, är mer orolig att foten ska skadas. Men det känns det förstås värt!

Annars är min plan att ha kul! Har haft en ovanligt stressig jobbvecka så har inte alls hunnit ladda upp som jag ville. Men hoppas kunna släppa allt imorgon och bara gå in i Bokmässe-mode. Om inte annat blir man nog så överväldigad när man kommer dit att det går av bara farten. 🙂

Jag kommer inte blogga som en galning här. Jag tror inte att ni är superintresserade och jag tror inte jag orkar. Men vill ni följa med mer ordentligt tipsar jag om I min bokhylla på Facebook och Twitter.

Min bästa väns dotter: oväntat bra

Bok: Min bästa väns dotter
Författare: Dorothy Koomson
Förlag: Norstedts Pocket

”Min bästa väns dotter är en berättelse om det stora sveket och den största kärleken.” Skriver Bokus.

Kamryn Matika och Adele Brannon var allra bästa vänner. Tills Kamryn upptäcker att Adele haft en fling med Kamryns pojkvän, Nate. Dessutom förstår Kamryn att Nate är pappa till Adels lilla dotter (något Nate aldrig förstått). Kamryn lämnar Nate mitt i deras bröllopsplanering och flyttar från London till Leeds. Hon bygger upp ett nytt liv, men känner hela tiden en stor saknad efter sina två bästa vänner.

Några år går, och så kommer ett brev. Adele är döende. Kamryn åker till London, och står plötsligt med en femåring vid handen. Adele dör och hennes sista önskan är att den barnointresserade Kamryn tar hand om hennes dotter Tegan.

Min bästa väns dotter

Det här var en bok jag valde på grund av omslaget. En vanlig chick lit tänkte jag. Perfekt att ha på landet. Vad fel jag hade. Klart det är en chick lit, men inte en ”vanlig chick lit”. Det är mycket stora känslor, stor sorg men också mycket glädje. En mycket bra bok.

betyg

Bokmässan är orsaken till att I min bokhylla finns

Detta är ett inlägg i en bloggstafett tillägnad Bok- och biblioteksmässan i Göteborg. Längst ned i inlägget hittar ni länkar till alla andra deltagare.

Det här bloggen fyller strax ett år. Den 29 september 2010 skrev jag första inlägget. Sedan dess har det blivit 261 inlägg och 92 lästa böcker. Men varför pratar jag om bloggen när det ska handla om Bokmässan? För att det var Bokmässan som födde bloggen.

I inlägget Vad ska du bli när du blir stor, publicerat den 1 oktober 2010, skrev jag att jag svarade ”jag ska jobba på bokförlag” på den frågan när jag var liten. Så blev det inte (än i alla fall!), men i hjärtat har böckerna alltid funnits kvar. Trots det har jag har aldrig besökt bokmässan.

2010 var det extra jobbigt, när jag insåg att jag kände ett fyrtiotal människor som åkte dit. Både familj, vänner och bekanta. Till slut sköt jag bort undanflykterna. Även om jag inte arbetar i bokbranschen kan jag i alla fall verka i den. Så föddes planerna på att åka på Bokmässan 2011. Och bloggen I min bokhylla.

Nu är det sex dagar kvar. Sen åker jag – och I min bokhylla – på vår första bokmässa. Jippi!

Detta är ett inlägg i en bloggstafett tillägnad Bok- och biblioteksmässan i Göteborg där följande bloggar deltar:

B. Wahlström 100 år

I förra veckan var mamma (som ju också skriver här) och jag bjudna på B. Wahlströms 100-årsfirande. Som stort Lotta-fan var det riktigt stort att få besöka det klassiska bokförlaget. Jag riktigt såg hur Lotta gick omkring i lokalerna (hon jobbade på bokförlag en tid).

Vi åt snittar, drack vin, pratade med folk och fick en jättefin goodie bag. Extra kul att jag fick, helt av en slump, en påse som innehöll Lotta-material. I mammas var det Biggles istället.

Tack Wahlströms!

Goodiebag B Wahlström firar 100 år

Hur väljer man egentligen bok?

Hur väljer du vilken bok du ska läsa? Genom att följa topplistor? Få tips från andra (bloggar, Facebook, artiklar, fikarummet osv)? Gillar en författare och köper en bok så fort en ny släpps? Vackra eller intressanta omslag eller titlar?

Jag väljer nog ganska blandat. Är jag i en fysisk butik blir det mycket omslag och titlar. En härlig titel kan få mig att falla pladask. Ganska sällan följer jag tips från andra. Tvärtom kan jag bli lite anti. När ALLA bokbloggar läser Knausgård blir jag ointresserad (av samma anledning har jag fortfarande inte sett Fucking Åmål). Jag kollar sällan upp topplistor, men eftersom jag gärna handlar böcker i Konsumkön blir det nog en hel del sånt.

Självklart letar jag efter specifika böcker också. Av en författare, eller, oftare, i en genre. I min ena bokcirkel väljer olika medlemmar böcker varje gång och det blir ofta böcker jag aldrig skulle ha läst annars. Som bokbloggare får jag många recensionsexemplar. Oftast har jag valt vilka själv, men urvalet görs bland böcker jag inte alltid skulle ha tittat åt annars.

Hur gör du?

Bloggstafett om Bokmässan

På fredag den 16 september har bokbloggen enligt O ordnat en bloggstafett i Bokmässans ära. Jag är en av deltagarna!

Det blir massa bidrag i stafetten, som pågår hela dygnet. Mitt bidrag publiceras här klockan 19.00.

Christina Herrström? Hanne-Vibeke Holst? Björn Hellberg?

Många böcker blir det. Vill du ha någon?

Vill du ha någon annan bok? Här är de jag ger bort på: A, B, C, D, E, F, G.

Ser du något du vill ha? Boken får du såklart gratis, men måste den skickas med post får du stå för portot själv. (För att få boken personligen: jag finns i Stockholm. Vid Hötorget på dagen och Mariatorget på kvällen. (Och på Bokmässan i Göteborg)).