Nej du, Kaja …

Bok: Hemligt budskap, Kaja! & För fulla segel, Kaja! & Kaja och de nio elefanterna & Farlig kurs Kaja & Kaja och viskande rösten
Författare: Ester Ringnér-Lundgren
Förlag: B Wahlströms förlag

Nu har jag läst alla Kajaböckerna. De är som sagt skrivna av samma författare, Ester Ringnér-Lundgren, som skrev Lottaböckerna. Jag har, också som sagt, aldrig läst Kaja tidigare, trots att jag verkligen levt med Lotta.

I Hemligt budskap, Kaja! räddar Kaja livet på en skeppsbruten man efter att hon hittat en flaskpost och i en dröm kopplat ihop olika händelser. För fulla segel, Kaja! handlar om guld och juveler, vackra skepp och herrgårdar på landet.

Kaja och de nio elefanterna är ingen favorit. Den är för ologisk (se nedan). Däremot så är Farlig kurs Kaja min favorit bland dessa böcker. Nu handlar smugglingen om knark och en av Kajas skolkamrater har råkat riktigt illa ut. Bra med lite mer verkliga ämnen tycker jag!

I Kaja och viskande rösten har Kaja dragits med en envis förkylning och hon skickas ut på landet för att vila upp sig och bli frisk. Naturligtvis stöter hon på ett mysterium. Den här gången handlar det om forskningshemligheter och tavelramar, hjältar, skurkar och journalister. Ingen superbok, men helt ok. Däremot får jag absolut ingen känsla av att det är den sista boken, så jag saknar ett ordentligt avslut.

Mitt första intryck, att jag är en vuxen som läser en ungdomsbok, har hållit i sig. När jag hade läst de två första böckerna om Kaja kände jag att det jag tycker mindre om i Lotta men som jag har överseende med där, är saker jag retar mig på i Kajaböckerna. Logiska luckor i storyn (man smugglar guld genom att stöpa elefanter, placera dem på en herrgård och flytta dem till en lada mitt ute på landet. Varför? Guldet är ju redan insmugglat i Sverige?!) och gammalmodigheten (på 60-talet då böckerna är utgivna hade jämställdheten kommit lite längre än vad som visas i böckerna). Dessutom tycker jag att Kaja saknar lite av Lottas ”go”. Kaja hamnar hela tiden i mysterier, men det är extremt motvilligt. Mer ”Jag viiiiiiillllll inte” än ”visst är det läskigt, men samtidigt spännande!”.

Men det är ju ändå Ester Ringnér-Lundgren. Och historierna är ändå rätt underhållande.

betyg