Kaja är ju inte Lotta …

Bok: Kaja och spökbåten & Skicka Kaja
Författare: Ester Ringnér-Lundgren
Förlag: B Wahlströms förlag

Jag var ju med i en Lottabokcirkel tidigare. Nu är alla 47 Lottaböckerna lästa och diskuterade och bokcirkeln har övergått till Kajaböckerna. De är skrivna av samma författare som skrev Lottaböckerna, är sju stycken till antalet och gavs ut mellan 1962 och 1968.

Trots att Lottaböckerna följt mig i alla år har jag aldrig läst om Kaja men när det blev dags för bokcirkel gav jag mig ut på nätet och köpte böckerna.

Den första boken heter Kaja och spökbåten. Här blir vi introducerade till Kaja, 14 år. Hon bor med sin äldre syster Lilian, storebrodern Lasse, mamma hemmafrun och pappa båtkaptenen i en villa i hamnen i en odefinierad stad i Sydsverige. I denna första bok följer Kajas mamma med pappan på en lång båtresa så Lasse flyttar in hos sina vänner i villan bredvid och systrarna bli inackorderade hos tant Magda. Hos Magda bor redan andra personer och Kaja dras in i ett mysterium.

I bok nummer två, Skicka Kaja, bor familjen i villan igen och Kaja dras in i en skolkompis besvärliga familjeliv i samband med att hennes bror Lasse engagerar sig i stadens roddklubb.

Jag har som sagt ingen tidigare relation till Kaja alls, och därför känns det också som att jag är en vuxen som läser en ungdomsbok. De logiska luckor jag tycker är helt ok i Lottaböckerna blir jag störd på här. Jag tycker inte alls att böckerna är lika roliga som Lotta, när jag läser Lottaböckerna skrattar jag ofta vilket jag inte gjorde nu (och det gör jag nästan aldrig när jag läser andra böcker heller).

I Lottaböckerna märks det verkligen att Ester är en generation ”för gammal”. Lotta/Kaja är väl födda ungefär när min mamma är född, men Ester föddes samma år som min gammelmormor. I Lottaböckerna tål jag ju vad som helst, men i Kajaböckerna kan jag bli lite irriterad. Som man sa i bokcirkeln: ”Ester missar verkligen hela 60-talet i sina böcker, det är 50-tal rakt av”.

Samtidigt är böckerna skrivna med samma lättillgängliga och roliga språk som Ester alltid har i sina böcker och staden, omgivningen och familjelivet beskrivs väldigt härligt.

betyg