Ja, se Lotta!: vi får möta Paul

Bok: Ja, se Lotta!
Författare: Merri Vik (Ester Ringnér-Lundgren)
Förlag: B. Wahlströms förlag
Sajt: Wikipedia om författaren

Den här boken tar över nästan direkt där den förra slutade. Det är jullov. Lottas bästis Giggi är bortrest och när killen hon är lite småintresserad av, Jonas, demonstrativt intresserar sig för en annan tjej (”det våpet!”) går Lotta med på att resa till sin faster över nyår. Fastern, 36 år och urgammal, vill uppfostra hela tiden och tycker att flickor ska ha klänning, inte jeans. Lotta räknar inte med att få någon rolig nyårsafton men ger sig själv ett uppdrag: hon ska gifta bort Faster Truddan.

Det är klart att Lotta får roligt på nyår. Hon lyckas nämligen ordna det så fiffigt att hon tvingar ut fastern på en nyårsfest, ja, Lotta går med själv också, där Lotta blir kompis med Mats (en av mina favoritkaraktärer) och Faster Truddan hamnar bredvid Lektor Brem, vilket förstås är Lottas förtjänst.

I Ja, se Lotta! får vi även stifta bekantskap med en av seriens viktigaste karaktärer: Paul Ryd. (Oj, vilka diskussioner jag har haft om det namnet! Heter han Paul eller ska man säga ”Pål”. Jag, som började läsa Lotta när jag var sju år, säger Paul och andra hävdar med en dåres envishet att han heter Pål – ”tänk på Paul McCartney!”. Endast författaren vet.) Paul och Lotta är sysslingar, bryllingar eller nåt sånt och träffas på den traditionella trettondagsfesten hemma hos Tant Bernhardina. Paul är överlägsen, stöddig, och alldeles alldeles underbar. Ja, Lotta inser det förstås inte riktigt än. I den här boken är hon upptagen med ordna en dragkamp för att visa honom att kvinnor kan.

Mot slutet av lovet kommer Giggi tillbaka till stan och tjejerna tar, tillsammans med en annan vän, en sparkutflykt. Det går vilt till på auktioner och museum och Giggi är i sitt esse gällande bitska kommentarer.

2

Betyg:
Lottabok nummer två var den allra första Lottaboken jag läste. Eller, den allra första boken jag läste, punkt. Den historien finns här. Trots att det är seriens andra bok förstod jag karaktärerna mycket bra, utan att behöva den presentation av dem som finns i första boken.

Många nya karaktärer introduceras i den här boken, och många blir också mina favoriter; Paul, Mats, Truddan, tant Bernhardina (som jag alltid trott hette Brenhilda. Jag var som sagt sju år när jag läste boken för första gången!).

Ja, se Lotta! har en bra blandning: mysig sparkutflykt, rolig trettondagsfest och bra nyårsfest. En fyra, förstås.

betyg