Bokcirkel, bäst när man träffas

Jag är ju med i två olika bokcirklar som träffas ungefär en gång varje månad. Den ena läser bara böcker av en författare och träffas alltid på samma plats, hemma hos M. Den andra har upplägget att man är hos olika personer varje gång, och den man är hemma hos har fått välja bok. Bokcirkel 1 har alltid fikabröd, bokcirkel 2 middag. Båda bokcirklarna innehåller bara kvinnor, det är något som bara blivit, och inget uttalat.

Jag gillar mina bokcirklar, och jag gillar att bokcirkla. (Det var också på väg hem från bokcirkel 1 jag först såg reklam för ett nybygge som min svärmor nu ska flytta till). Och, inser jag, jag gillar att bokcirkla AFK, alltså att träffas och prata.

Två gånger har jag deltagit i virtuella bokcirklar. Första gången för flera år sedan. Vi var ett helt gäng som skulle läsa och prata om en bok, i (det numera nedlagda) Google Wave. Formatet, att man skrev i ett gemensamt ”dokument” där man enkelt såg vem som skrev vad, tyckte jag funkade bra. Det som inte funkade var att det inte fanns någon sluttid. Jag kunde läsa ut en bok och skriva ned mina åsikter för att få kommentarer två veckor senare när någon annan läst ut boken, osv. Den bokcirkeln gav mig inget annat än irritation tyvärr.

Andra gången jag bokcirklade virtuellt var nyss. Det var Boktipset.se som hade en bokcirkel om Fredrik Backmans roman ”En man som heter Ove”. Formen man cirklade på, i kommentarerna till ett blogginlägg, var ingen hit. Långsamt, segt. Men jag är gärna med igen för jag tycker att det är en intressant idé.

Är någon av er med i en bokcirkel?