Lojalitet, flockmentalitet, att behöva höra till skapar en otrygg värld

Bok: Två soldater
Författare: Roslund & Hellström
Förlag: Piratförlaget

Recensionsexemplar från Piratförlaget

Deckarduon Roslund & Hellström kommer ut med böcker så sällan att jag hinner glömma bort dem mellan varven. Jag har läst alla deras böcker, men kan kanske erinra mig två av böckernas handling. Det är lite synd, för jag tror att jag gillar dem.

Två soldater

Gängkriminaliteten eskalerar i Stockholms förorter. Småkillar, så unga som nio år, rekryteras som medhjälpare in i gängen, perfekta eftersom de inte kan dömas till fängelse. De absolut coolaste i gänget vi följer, Leon och Gabriel, ser till att alla följer deras minsta vink. Grymma brott begås, och frågan är hur stark lojaliteten verkligen är?

Två soldater är oerhört tjock. Oerhört. Trots att jag hade pappersboken hemma valde jag att läsa den i e-boksformat för att slippa med tegelstenen på bussen till landet. Det sägs att författarduon gjort en väldigt grundlig research inför denna bok, och det märks. Det känns väldigt trovärdigt (förstås inte hela storyn, men detaljerna) och det gör det väldigt otäckt. Lojalitet, flockmentalitet, att behöva höra till. Och våld, grymhet och en skrämmande syn på människovärde.

Den sedan tidigare kända Roslund & Hellströmkaraktären, polisen Ewert Grens, kommer in sent i boken, och det känns ovanligt, men som ett bra grepp. Det är inte så förväntat. Bra berättat, bra researchat. Bra bok.

betyg