Författaren Ann-Helen Laestadius har en splittrad bokhylla

Ann-Helén Laestadius är same från Kiruna som sedan 1990 arbetat som journalist. 2007 kom första boken och nu i juni är det dags för bok nummer tre!

Köp hennes böcker här!

Vad finns i din bokhylla?
Jag har en ”riktig” bokhylla, fyra pocketbokhyllor och två bokskåp. Man kan säga att samlingen av böcker är ungefär lika splittrad. Allt från inbundna signerade fina böcker till riktiga ”skämsböcker” som jag av någon anledning inte gjort mig av med. Allt från favoriter som Åsa Larsson, Torgny Lindgren och Joyce Carol Oates till samiska faktaböcker och kriminologilitteratur blandat med konstiga böcker som Stora dejtingboken.

Ungefär hur många böcker står i din bokhylla?
Kanske runt 200 böcker men alldeles för många finns glömda och ouppackade i lådor på vinden.

Några särskilda genrer du gillar?
Relations/kärleksromaner framför allt. Men jag slukar också deckare, dokumentära böcker som Lasermannen och böcker som har miljöer och människor som jag känner igen, till exempel Katarina Kieris böcker.

Någon särskild författare du har som favorit?
Kan inte välja en. Joyce Carol Oates, Åsa Larsson, Maria Ernestam, Torgny Lindgren, Johan Theorin, Karin Fossum och Per Anders Fogelström.

Om du inte gillar en bok – läser du färdigt den eller ger du upp?
Jag ger upp men det händer ganska sällan för jag väljer böcker med omsorg. Det har hänt ett par gånger med någon chicklitbok och någon kriminalroman som handlat om barn som far illa.

Vad gör du med böcker du läst?
Sparar de som jag tycker om men läser faktiskt aldrig om dem. Bläddrar i dem ibland. Pocketböcker kan jag ge bort, även de som jag gillar. Böcker som jag halvgillat ger jag också bort.

Läser du om böcker?
Nej, inte romanerna men sonens barnböcker har man ju läst högt ett par hundra gånger om.

Har du något särskilt bokminne att dela med dig av?
Det jag minns mest är nog lyckan på sommarloven när bokbussen kom till Soppero.

Ann-Helen
Foto: Stefan Tell