Författaren Hillevi Wahl berättar om sin bokhylla

Först ut i serien om bokälskares bokhyllor är Hillevi Wahl. Hillevi är författare, journalist, krönikör och föredragshållare. Bland annat har hon skrivit de utelämnande böckerna Kärleksbarnet och Hungerflickan. Köp hennes böcker här!

Vad finns i din bokhylla?
Feministisk litteratur och många kvinnliga författare. Tecknad samtidssatir, speciellt av sådana som Liv Strömquist och Lotta Sjöberg. Jag går i gång på sådant. Allt detta samsas sedan med alla Gunnars manliga memoarer, så det blir en fin genusblandning. Plus mina egna böcker såklart, en herrans massa.

Ungefär hur många böcker står i din bokhylla?
Runt trehundra – men då har vi rensat ut minst fyra gånger så mycket och har kört iväg några hundra på landet också. Det går inte att ha böcker i raka rader när man har småbarn. Därav utrensningen.

Några särskilda genrer du gillar?
Bekännelselitteratur och facklitteratur. Humor och allvar. Kvinnliga författare är bäst.

Någon särskild författare du har som favorit?
Marilyn French, Barbro Alving, Liv Strömquist, Gloria Steinem, Joyce Carol Oates. 

Om du inte gillar en bok – läser du färdigt den eller ger du upp?
Jag brukar göra ett par försök, speciellt om jag har blivit rekommenderad boken. Sedan slänger jag den i väggen. Livet är för kort för att man ska traggla sig igenom tråkiga böcker. Och det finns alldeles för många lysande böcker som bör läsas i stället.

Vad gör du med böcker du läst?
Jag spar somligt som referensmaterial, annat skickar jag vidare ut i kompiskretsen. Riktigt, riktigt bra böcker ställer jag i bokhyllan och kan bara sitta och titta på och bli alldeles lycklig.

Läser du om böcker?
Sällan. Mest klassiker, som Kvinnorummet eller Rapport från en skurhink. Då ofta i samband med research inför en artikel eller  en roman.

Har du något särskilt bokminne att dela med dig av?
Ruby Fruit Jungle av Rita Mae Brown hittade jag på ett vandrarhem på en tågluff någon gång i min ungdom. Jag trodde bara det var ännu en halvtaskig chiclitbok  – och blev så starkt överraskad och tagen. För den handlade om det mest förbjudna. Om lesbisk kärlek. Häftigt och förbjudet. Jag hade aldrig sett det beskrivas i text förut.  Nu kanske det inte är så förbjudet längre. Eller också är det det.

Pressbild Hillevi Wahl Fotograf: Johan Bergling
Foto: Johan Bergling