Högt och lågt i dagens kortrecensioner

Ett gäng lite kortare recensioner med högt och lågt!

Bok: Mitt liv som porrstjärna
Författare: Puma Swede & Jan Ekholm
Förlag: Lind & Co

En svensk tjej flyttar till USA och blir porrstjärna, och skriver en bok om det. Köpte ”4 för 100 kr” på Bokmässan och det här var en av dem. Det var ett misstag. Det här är en få böcker jag skulle vilja ha oläst. Den är tacky och billig. Den är ointressant. Men framförallt känns den skriven för att chockera, och det gör mig bara ochockerad och trött.

20140119-104948.jpg

betyg

Bok: Efter festen
Författare: Lisa Jewell
Förlag: Printz Publishing

För ett gäng år sedan skrev Lisa Jewell en bok om Ralph och Jem och detta är uppföljaren. Fyrtioårskriser, relationskriser, barnkriser. Jag var ett stort fan av Lisa Jewells tidiga böcker, men nu vet jag inte vad hon gjort. Både den här och Syskonmakaren känns mer som vanliga böcker skrivna av vem som helst.

20140119-105041.jpg

betyg

Bok: Mina år med bin Ladens
Författare: Catrin Streete & Ingrid Carlqvist
Förlag: Lind & co

Högen ”4 för 100 kr” på bokmässan strikes again, men den här gången med bra innehåll. Svenska Catrin blir kompis med familjen bin Ladens huvudman och senare ihop med en av bröderna bin Laden. De tar med henne in i en värld långt från vår vanliga svenska. Hon får uppleva en otrolig lyx men också den strikt religiösa biten där kvinnor inte ens får köra bil. Och vilken lyx! Jag har svårt att ens greppa det, det är enorma palatsliknande hus som står redo med personal och sportbilar ifall någon i familjen skulle få för sig att åka till det landet bara sådär. Frukost i Paris, lunch i London och middag i Stockholm. Du är i Saudiarabien men blir sugen på din favoriträtt? Klart du tar flyget – ditt privatflyg – till London för att gå till just den restaurangen. Att läsa om denna stormrika familj inifrån, och att få höra mer om hur det är att vara en västerländsk kvinna i Saudiarabien, är inget annat än superintressant. Att Catrin dessutom verkar vara smart, driven och med skinn på näsan gör inte boken sämre.

20140119-105155.jpg

betyg