3 x läsning på stranden i Slovenien

Under min tre veckor långa bilresa i somras läste jag som sagt mycket e-böcker. Men på stranden (eller, snarare i solljus) funkar inte Ipaden särskilt bra. Då fick man ta till pappersböcker. Jag hade med mig en, två andra lånade jag.

Bok: Syskonmakaren
Författare: Lisa Jewell
Förlag: Printz Publishing

Syskonmakaren

Här har vi en perfekt strandbok! Däremot undrar jag hur man tänkte när man skrev baksidestexten, som bara skildrar en tredjedel av bokens handling.

Hur som helst. Tre personer i England. Alla har blivit till genom spermadonation. När en av dem, ensamma, skygga Lydia får reda på att hennes bakgrund inte är den hon trott registrerar hon sig på en sajt som finns för att knyta ihop syskon med varandra. Hon hittar två, och vi får även följa deras historier. Det är snällt, fint, gulligt – och bra. Inget tankeväckande, men riktigt bra ”feelgood”. Perfekt för stranden alltså.

betyg

Bok: Ensamma hjärtan och hemlösa hundar
Författare: Lucy Dillon
Förlag: Bonnier Pocket

Ensamma

Ett tag kändes det som att ”alla” läste och pratade om den här. Alltså struntade jag i den. Men nu var det vad som fanns att låna, och det är jag glad för. Minst lika söt och trevligt bra som Jewells. Jag är inte ens en hundperson, men var nästan på väg att vilja ha hund när jag läste den här. Jag gillar att den även tog upp en del lite svårare ämnen, som ofrivillig barnlöshet.

Rachels hektiska Londonliv rasar samman och hon flyr till gården – och hundpensionatet hon just ärvt. Självklart är det det bästa som kunde hända henne …

betyg

Bok: Den frusna trädgården
Författare: Kristin Hannah
Förlag: Bonnier Pocket

Den frusna trädgården

Nummer tre skiljer sig en del från de andra, det är inte riktigt en lätt och trevlig bok. En man blir sjuk och dör, och hans sista ord handlar om att hans fru måste berätta för sina döttrar. Berätta vad undrar döttrarna, som haft en riktigt dålig relation med sin mamma i alla år. Till slut får de mamman att berätta. Hon gör det genom en saga och nu får döttrarna veta mer om sitt urpsrung, och hur det var för deras mamma att leva i andra världskrigets Ryssland.

Jag har läst många böcker och berättelser om andra världskriget. Ändå har jag aldrig förstått hur befolkningen i St Petersburg hade det. I den här boken förstår jag, för första gången. Det är otroligt bra beskrivet. Utan att rabbla fakta och utan att bli tråkigt, bara mänskligt.

betyg