Lågmält från Sri Lanka

Bok: Brixton Beach
Författare: Roma Tearne
Förlag: Ordfront

Även om jag läser en del böcker som inte är skrivna av svenska, engelska eller amerikanska författare ligger förstås tonvikten där. Sekwa bidrar ju med fransk litteratur, och jag läser en del annat också, men tonvikten ligger förstås på det vanliga. Därför var det extra kul att läsa Broxton Beach.

Brixton Beach handlar om Alice Fonsekas liv. Hon föds på Sri Lanka, och med en lankesisk mor och en tamilsk far är familjen utsatt. Inbördeskriget är på väg och familjen känner sig tvingade att fly. Kvar lämnar de ett fantastiskt hus, en hel familj och framförallt en högt älskad och betydelsefull morfar.

I London blir livet inte bra. Föräldrarnas äktenskap knakade rejält redan innan och i London blir det inte bättre. Faderm gör allt för att slippa vara hemma och modern sjunker allt djupare in i sig själv. Kvar är lilla Alice, som får ett ganska dystert liv.

Brixton

Det är en väldigt lågmäld bok, inga stora känsloyttringar, inga uttalade känslor alls. Men ändå förstår man ju hur Alice känner och mår. Det är inget alla författare skulle klara av att förmedla så snyggt som Roma Tearne gör. Jag var på Sri Lanka årsskiftet 2000-2001 och även om jag känner igen platser och orter från boken, känner jag inte riktigt igen bilden av landet. Som turist uppfattade jag aldrig att landet var i kris, det var mer ”uppe i norr ska man inte vara som turist, där är det lite bråk”. Så det var förstås intressant att läsa mer om landet och problemen och inte bara om Alice, även om boken är läsvärd enbart på grund av hennes historia också.

betyg