Mästerligt, advokaterna!

Bok: Mördaren i folkhemmet
Författare: Lena Ebervall, Per E. Samuelson
Förlag: Piratförlaget

Recensionsexemplar från Piratförlaget

Efter att ha skrivit om några böcker jag inte tyckte så mycket om måste jag tipsa om den här. Läs den!

Olle Möller, säger det dig något? Jag hade aldrig hört talas om honom eller hans historia men efter att ha läst Ebervalls och Samuelsons bok känner jag mig insatt, utan att uppfatta att jag läst en faktabok. Bästa formen av lärande!

Olle Möller var en stor idrottsprofil i Sverige på 1930-talet. Omtyckt, hyllad, och kanske lite korkad. I december 1939 försvinner en tioårig flicka, som senare hittas utnyttjad och mördad. Olle passar någorlunda in i formen av gärningsmannen, och det som inte passar in trycker polisen dit ändå. Som om Olle är en rektangel, men trycks ned i en kvadratisk box. Visst, han är ingen boll men han stämmer ändå inte riktigt. Tyvärr bryr sig inte svenskt rättsväsende om detta, och Olle hamnar i fängelse. På 50-talet sker nya mord och både rättsväsende och allmänhet är eniga: Olle Möller är mördaren. Olle förnekade bestämt alla mord ända fram till sin dödsdag.

bok

Författarna, ett gift advokatpar, berättar Olle Möllers historia. Det är i romanform, men bakgrunden är en sann historia. Och de gör det mästerligt. Flera gånger medan jag läste utbrast jag ”det här är så bra!” för vem som än var inom höravstånd. De presenterar fakta på ett oerhört levande sätt, och trots att de själva inte tar någon ställning gör de karakätrerna levande och intressanta.

Deta här är Ebervalls och Samuelsons andra bok i samma anda. Läs gärna den första också, Ers majestäts olycklige Kurt. Själv väntar jag otåligt på att de ska skriva en ny bok.

betyg