Tusenskönor: inget man kommer ihåg

Bok: Tusenskönor
Författare: Kristina Ohlsson
Förlag: Piratförlaget
Officiell sajt: Kristina Ohlssons blogg

Tusenskönor är Kristina Ohlssons andra roman om Alex Rechts utredningsgrupp vid Polisen i Stockholm. Huvudperson är, precis som tidigare, Fredrika Bergman, en civil utredare.

I Tusenskönor hittas en präst och hans fru skjutna. Bredvid ligger ett självmordsbrev. Eller har ett mord begåtts? Familjeförvecklingar, flyktingsmuggling och bibeltolkningar handlar boken om, och om Fredrika som nu är gravid och kämpar mot alla fördomar hon som gravid älskarinna till en många år äldre man möts av.

Betyg
För ett år sedan läste jag första boken i serien, Askungar. Jag deltog i en online-bokcirkel och jag verkar inte ha gillat Askungar särskilt mycket. Såhär skrev jag då:

”Jag blir oerhört sällan ”berörd” av en bok. Ska jag bli berörd ska det vara en sann skildring från ett krig eller liknande. Dessutom blev jag ovanligt lite berörd av denna bok, jag kommer inte ens ihåg nu, några dagar efter jag läst boken, vad karaktärerna hette.

Håller helt med om att man klurade ut lösningen väldigt långt innan poliserna i boken gjorde det, och det är mindre kul. Jag kommer gärna på det en stund innan man får veta, både på film och i bok, men detta var lite väl tidigt.

Några gånger störde jag mig rätt kraftigt på författarens språk, och ville dit och korra …”

Jag tycker att Tusenskönor var betydligt bättre än Askungar. Jag fastnade aldrig på författarens språk, men visst förstod man vem mördaren var lite väl tidigt. Inte heller den här gången kommer jag ihåg vad de olika karaktärerna heter. Trots detta är det något som tilltalar mig med Tusenskönor, och inte minst för utvecklingen och förbättringen författaren gjort sedan första boken är den värd en trea.

betyg