Jag hade ingen aning …

Bok: Torka aldrig tårar utan handskar: 1, Kärleken
Författare: Jonas Gardell
Förlag: Norstedts

Recensionsexemplar från Norstedts

Jag är född 1980 och växte upp i 1980- och 90-talens Stockholm. Visst kommer jag ihåg att det pratades om HIV och AIDS, men ändå känner jag, efter att ha läst Torka aldrig tårar utan handskar av Jonas Gardell: ”jag hade ingen aning”. Jag hade ingen aning om hur många som blev sjuka och dog, eller hur de behandlades. Ur den historiska, samhällsskildrande aspekten är Gardells verk oerhört bra och viktigt. Att det inte är riktigt lika bra författat kan jag då tycka är helt ok.

Det kan väl inte finnas någon, åtminstone som läser I min bokhylla, som inte hört talas om Torka aldrig tårar utan handskar. Både boken, som är nummer ett i en serie av tre, och tv-serien, som behandlade en bok per avsnitt, har varit såväl stora publiksuccéer som väldigt omskrivna. Huvudpersonerna är Rasmus och Benjamin. Rasmus kommer från en liten ort och har alltid varit lite annorlunda. Han är mobbad och har skralt med vänner. Benjamin är en trogen medlem i Jehovas Vittnen. Båda är uppvuxna i starka familjer vilket gör det extra svårt för dem att leva sina egna liv, att våga vara gay.

Rasmus sticker till Stockholm och kastar sig rakt in i den galna nöjeshetsen. Förbindelser, så tillfälliga så att de bara varar någon timme, avverkas en efter en. Samtidigt inser Benjamin, på ett rätt brutalt sätt, att han är homosexuell, vilket förstås inte alls går ihop med att vara Jehovas vittne. Rasmus och Benjamin träffas genom gemensamma vänner och handlingen fortsätter med just Rasmus och Benjamin i fokus, men genom dem får vi även lära känna deras vänner och bekanta. Om hur de behandlas av samhället, av sina familjer (många kastas ut hemifrån eller blir utfrysta). Det är sjukdom, död och självmord. Och massa glädje och kärlek.

Jonas Gardell har aldrig varit någon favorit hos mig och jag har aldrig tidigare läst något av honom. Det kändes dock självklart att både läsa boken (böckerna när de kommer) och se tv-serien. Det var en mörk tid i Sverige som behöver belysas och Gardell gör det väldigt bra. Däremot skulle jag vilja gå in ännu mer på djupet i karaktärerna, lära känna dem ännu bättre. Det känns ibland lite fladdrigt. Men som sagt, storyn är så viktig att det är något jag har överseende med. Och som ni vet, jag är ju en riktig sucker för det mesta som är baserat på sanna händelser.

Betygsättningen är svår för mig här. Jag skrev upp boken som en trea när jag läste den, men helheten med bok + tv-serien är absolut värd en fyra.

betyg