För mycket, för tragiskt, för grått i Kadefors nya

Bok: Kast med liten kniv
Författare: Sara Kadefors
Förlag: Piratförlaget

Recensionsexemplar från Piratförlaget

Jag har läst flera av Kadefors böcker, men bara en sedan jag startade I min bokhylla. Ungdomsromanen Nyckelbarnen fick en trea eftersom jag tyckte att storyn var lite overklig. De tidigare böckerna gillade jag mer, och den känsla jag får om någon säger Sara Kadefors är ”henne gillar jag”. Tyvärr blev jag besviken på Kast med liten kniv. Det är för mycket, för tragiskt, för grått.

Boken handlar om Jonas, både under uppväxten och nutid, då Jonas är vuxen. Jonas mår inte särskilt bra, varken nu eller då. Undan för undan förstår vi varför: han blir dumförklarad i skolan, får ingen förståelse hemma och hänger med halvkriminella kompisar. När en tjej han gillar dramatiskt dör tar han på sig skulden. De halvkriminella blir helkriminella och Jonas hakar på. Limsniffning, supande, inbrott … Men det blir bättre. Han gifter sig, blir engagerad pappa och det ser ljust ut. Tills han hör något han inte borde ha hört och ramlar rakt ned i ett svart hål.

Det skulle kunna vara intressant, men, om sagt, det är för mycket, för tragiskt, för grått. Det blir tyvärr bara en grå smet av det hela.

betyg