Who’s da man?

Bok: Jag är Zlatan Ibrahimovic
Författare: Zlatan Ibrahimovic, David Lagercrantz
Förlag: Albert Bonniers Förlag

Jag är ointresserad av sport, kan ingenting om fotboll men efter att ha hört så mycket om ”Zlatanboken” blev ju även jag nyfiken.

Det började inte så bra. Ryggen på boken sprack, vilket irriterar mig enormt. Och det första som jag som läsare möttes av var massa bilder. Bilder som inte sa mig ett dyft eftersom jag ännu inte läst något. Men det tog sig. Zlatan har ju en väldigt intressant livshistoria och att både få inblick i hans liv som barn i Rosengård och lyxlivet som fotbollsproffs gav mycket. Utöver det har jag fått en förståelse jag inte alls hade innan för hur spelet bakom spelet går till, med byten, försäljningar, flyttar, klubbar, tränare och agenter. Att den världen verkar helt sjuk är en annan historia. Herregud, vilka fantasisummor som ses som självklara i den sporten.

Man får också en Zlatankänsla i boken. Man hör hans röst, både genom citat och hur den är skriven generellt. Bra jobbat av David Lagercrantz. Mitt enda problem är hur boken är satt. Typsnittet är rakt igenom fetat och det gör det hela svårläst. Helt i onödan.

Jag har hört många historier om folk – främst unga killar – som i och med denna läste sin allra första bok frivilligt. Underbart! Fram med fler sådana böcker!

Innan jag läste boken var bestod mitt förhållande till fotboll i stort sett av låten om Zlatan, som var en sommarplåga för några år sedan. Nu har jag till och med tittat på en EM-match.

http://www.youtube.com/watch?v=3fRNIdZe05I

betyg