Modellsommar rör till det för sig med för mycket likheter – eller för mycket olikheter

Bok: Modellsommar
Författare: Paulina Porizkova
Förlag: Prisma

1965 föds Paulina Porizkovas i Tjeckien. 1968 flyr hennes föräldrar till Lund medan Paulina lämnas kvar i Tjeckien hos sin mormor. Först som trettonåring återförenas hon med sin familj i Sverige. Det är en tantig flicka, som blir mobbad i skolan tills hon en dag upptäcktes och blev modell i Paris, allt medan klasskompisarna inte ens har tagit studenten än.

Paulina skrev också en bok. I Modellsomamr heter huvudpersonen Jirina Radovanovicova. Bakgrunden är liknande den som författaren själv har. Tjeckiskt påbrå, mobbad i skolan, blir modell. Jag är inte helt förtjust i detta otyg, att egentligen beskriva en sann historia men ändå inte. Jag tycker bara det är rörigt och har svårt att släppa Paulina och låta Jirina ta plats, och tvärtom.

Trots det är boken intressant. Den ger en väldigt bra och initierad bild av modellbranschen, är bra skriven och är till och med spännande. Men den hade varit bättre om det var fler likheter mellan Paulina och Jirina. Eller fler olikheter.

betyg