El Choco: jag kommer aldrig att resa till Bolivia …

Bok: El choco
Författare: Markus Lutteman
Förlag: Norstedts pocket

Disclaimer: Författaren och jag arbetade en kort stund på samma företag. Jag har dock inte pratat med honom sedan 2004 och vi känner inte varandra alls.

27-årige småstrularen Jonas Andersson från Kungälv ser sin chans att bli skuldfri och går med på att smuggla ut kokain från Bolivia. Han åker fast och hamnar i bolivianskt fängelse. Ett fängelse som är helt osannolikt för oss svenskar. Över 100 barn bor i fängelset, folk sitter utan rättegång eller dom, man får själv betala för att få en cell, betala sin mat, betala för allt. Mördare blandas med pappor som stulit en kyckling för att få mat. Och ja, boken är sann.

El Choco

Betyg:
En fascinerande historia, en bra bok. För oss är det helt otänkbart att det kan vara så som boken beskriver, vilket förstås gör att man fastnar ännu mer. Jag gillar också att Jonas verkligen står för vad han gjort och vad han gör, och att man blandar hans historia med fakta om Boliva, dess fängelser och systemet. Men jag kommer hålla mig långt borta från Bolivia …

betyg