Anja sätter in alla böcker i bokhyllan

Anja älskar böcker, och läser mycket i sitt jobb. Och sparar varenda bok.

Vad finns i din bokhylla?
Böcker i dubbla rader för att få plats. Mycket pocket, älskar pocket! Allt från romaner, klassiker, kokböcker, chick-lit till deckare, gamla ungdomsböcker, reseguider och konstböcker.

Ungefär hur många böcker står i din bokhylla?
Det är nog drygt 2 000 böcker, fast då har jag nog råkat räkna med några av makens böcker också.

Några särskilda genrer du gillar?
Jag gillar romaner, riktiga romaner! Stora pompösa eller tunna anekdotiska. Men inget kan vara så underhållande som en riktigt spännande deckare, som Dennis Lehanes Shutter Island som fick mig att välkomna en influensa som gav mig möjligheten att sträckläsa den.

Någon särskild författare du har som favorit?
Njae, egentligen inte. Visst händer det ofta att jag blir lycklig när jag läst en fantastisk bok av en ny författarbekantskap eftersom jag tror att jag ska läsa alla dennes böcker men det finns så många författare och så många böcker!

Om du inte gillar en bok – läser du färdigt den eller ger du upp?
Jag ger upp, men inte utan en rejäl match. Läser jag för jobbets räkning läser jag klart men plågas. En av våra allra största svenska författare hade skrivit en så tråkig bok härom året att jag skrek högt av irritation när jag kämpade mig igenom den.

Vad gör du med böcker du läst?
Sätter in i bokhyllan så klart! De är som minnen, de ska man inte göra sig av med. Jag har gjort vissa utrensningar men mest böcker som jag inser att jag aldrig kommer läsa. Måste erkänna att jag under flera år letade på antikvariat efter en bok som jag läst långt, långt tidigare hos en kompis föräldrars sommarställe och som jag bara vagt mindes titeln på. Nu står den i min hylla.

Läser du om böcker?
Det händer sällan men som barn läst jag nog om favoritböckerna två, tre eller kanske sju gånger.

Har du något särskilt bokminne att dela med dig av?
Åhhh, när jag som barn hittade en av pappas gamla barnböcker en tidig lördagmorgon och efter första sidan förlorade jag mig helt i den fantastiska berättelsen. Jag steg inte upp ur sängen förrän jag läst klart den och då var det nästan kväll. Det var min allra första stora läsupplevelse. Boken hette Äventyrets dal och var skriven av Enid Blyton och jag blev en besatt Blyton-läsare, bäst var böckerna om tvillingarna O´Sullivan på internatskolan St Claire.

anja-nisshagen