I debutförfattaren Anna Fredriksson samlas romaner med obegripliga Formel 1-böcker

Anna Fredriksson släppte sin första bok för bara några dager sedan, den 25 maj. Sommarhuset är en ”feelgoodroman i sommarmiljö som gör lite ont”. Innan Anna blev författare har hon skrivit manus till många tv-serier, bland annat Rederiet och Wallander samt ett gäng filmer.

Köp hennes bok här!

Vad finns i din bokhylla?
Mest skönlitteratur — bra romaner (dåliga får inte vara kvar), ett fåtal deckare, några Stephen King, Strindbergs samlade verk, en del lyrik och dramatik, ett antal klassiker. Plus en massa barn- och ungdomsböcker som jag sparat sedan jag var liten. Sen finns det också lite fackböcker om typ segling, insekter, trädgård och byggnadsvård som hängt med sedan vi hade sommarhus. Och så någon hyllrad med litteraturvetenskap sen jag pluggade på universitetet. Samt lexikon och grammatik på engelska och franska, och böcker om att skriva filmmanus eftersom jag jobbar med det. I min bokhylla står även min mans tråkiga Lundell-romaner och påkostade verk om Formel 1 med närbilder av däck i motljus och annat obegripligt …

Ungefär hur många böcker står i din bokhylla?
Räknade just ut att det måste vara drygt 1 500 stycken. Hjälp.

Några särskilda genrer du gillar?
Jag gillar relationsromaner om mellanmänskliga konflikter, är inte så intresserad av deckare och tycker bara det är jobbigt med sadistiskt våld. Gillar både lättillgängliga böcker och såna som är lite smalare, bara de är välskrivna.

Någon särskild författare du har som favorit?
Massor, svårt att välja. Spontant svarar jag August Strindberg, Selma Lagerlöf, John Steinbeck, Richard Yates, Cormac McCarthy, Jerker Virdborg, Susanna Alakoski och Marie Hermanson.

Om du inte gillar en bok – läser du färdigt den eller ger du upp?
Jag brukar ge den ca 50 sidor. Känner jag då fortfarande motstånd när jag ska ta upp den och fortsätta läsa så struntar jag i det. Men ibland läser jag ändå färdigt av andra skäl, t ex för att jag jobbar med något filmprojekt som riskerar att hamna för nära den storyn eller grundidén, vilket jag vill undvika.

Vad gör du med böcker du läst?
Är den bra åker den in i bokhyllan, eller också rekommenderar jag den till min man eller någon av mina söner. Är den dålig, eller rätt okej fast jag vet att jag inte vill läsa om den, så ger jag den till Stadsmissionen på Hagagatan. Där får den ett värdigt liv på deras fina hylla.

Läser du om böcker?
Inte så ofta, men det händer. Dock brukar det dröja några år.

Har du något särskilt bokminne att dela med dig av?
När jag läste Karlsson på taket för mina barn när de var små, och vi skrattade så att vi knappt kunde fortsätta. Det är ren sitcomdialog ibland, helt briljant.

Pressfoto Anna Fredriksson
Foto: Helén Karlsson