Författaren Malin Giolito Persson: böcker är min hobby, passion och arbetsredskap

Malin Persson Giolito är jurist och författare. Efter tio år på advokatbyrå i Sverige är hon nu anställd på Europeiska komissionen och bor i Bryssel. 2008 kom hennes första bok, Dubbla slag, och i höstas kom bok nummer två, Bara ett barn.

Köp hennes böcker här!

Eller vill du hellre vinna en bok? Malin har skänkt ett signerat exemplar av Bara ett barn till I min bokhylla för att tävla ut. Titta in imorgon, för då börjar tävlingen!

Vad finns i din bokhylla?
Min hobby, min passion och mitt främsta arbetsredskap. Det låter kanske pretentiöst, men är icke desto mindre sant.

Ungefär hur många böcker står i din bokhylla?
Jag har nästan hundra hyllmeter böcker hemma och om det får plats fyrtio stycken böcker på en hyllmeter så är det alltså ungefär 4 000 böcker. Utöver det har jag fem kartonger med böcker på vinden. Och högar med olästa böcker. Min man tycker att jag behöver vård eller ett sådant där besök av en städpatrull på reality-tv-mission. Han har antagligen rätt.

Några särskilda genrer du gillar?
Jag gillar välskrivna böcker som berättar en bra historia.

Någon särskild författare du har som favorit?
Författare intresserade mig mer när jag var ung. Då kunde jag bli så där förälskad att jag läste allt de hade skrivit och drömde om att jag träffade dem och pratade om vad de hade betytt för mig. Det gjorde jag med Sven Delblanc, med Nick Hornby, Camus och Marion Keyes, John Grisham och Hjalmar Söderberg, bara för att nämna några. Men jag har nog inga sådana idoler längre. Om man går efter de författare jag har läst flest böcker av så borde det vara Strindberg, Steinbeck, JCO eller Ed McBain.

John Fowles, Margret Atwood, Annie Proulx, Selma Lagerlöf och Dennis Lehane har skrivit några av de bästa böcker jag har läst.

Om du inte gillar en bok – läser du färdigt den eller ger du upp?
Om det inte är så att jag måste läsa klart, för att jag behöver den i jobbet tex, läser jag naturligtvis inte ut sånt jag inte uppskattar. Men ibland kan det krävas att man hittar rätt tillfälle för att hamna på samma våglängd som en bok, invänta den, liksom. Särskilt om man läser med höga förväntningar och särskilt om det är en roman som spelar på känslor. Det behövde jag göra med Boktjuven och Igelkottens elegans, t ex. Och Vi, de drunknade låg på mitt nattygsbord i säkert ett år innan jag orkade ta mig igenom första kapitlet. Men nu är det en av de bästa böcker jag har läst. Någonsin.

Vad gör du med böcker du läst?
Jag sparar allt – trasiga böcker, dåliga böcker, dubbletter, allt. Jag är som sagt ingen minimalist på det här området.

Läser du om böcker?
Ofta. Gärna flera gånger. Särskilt om jag tycker att de är väldisponerade. Eftersom jag läser snabbt är det nästan en förutsättning om jag vill kunna se tekniken.

Har du något särskilt bokminne att dela med dig av?
När jag var liten brukade jag lägga febertermometern i min sänglampa för att få vara hemma och läsa om Narnia-böckerna för hundrade gången (eller Lilla huset på prärien, eller Kulla-Gulla, eller Lotta-böckerna, eller Greven av Monte Cristo, eller några år senare Söderberg). En dag somnade jag ifrån termometern och vaknade i en säng full av kvicksilver. Det är väl enda gången en bok – bokstavligen – höll på att ta livet av mig.

Pressbild Malin Persson Giolito Fotograf: Peter Knutson
Foto: Peter Knutson