Författaren Niclas Ericsson läser mest om sånt han själv sysslar med

Niclas Ericsson är debattör, ledarskribent, journalist, krönikör och författare. Han har dessutom arbetat som lärare vid journalistiskolan i Rwanda. Hittils har han givit ut tre böcker, en kokbok och två hyllade deckare. Köp hans böcker här!

Vad finns i din bokhylla?
Ett antal kokböcker, en handfull deckare, men mest politisk litteratur som Henrik Berggrens Palmebiografi och Blood River av Tim Butcher, som handlar om Kongo.

Ungefär hur många böcker står i din bokhylla?
Har inte exakt koll eftersom jag är utspridd över tre adresser just nu, men det är inte många, max 40 titlar. När jag flyttade till San Francisco för sex månader sedan skänkte jag bort ungefär 15 kassar fulla med böcker till Myrorna och mina verkligt fina böcker som Voltaires och Molières samlade verk på franska i läderband, svensk poesi som Fröding och Stagnelius, osv – har jag deponerat hemma hos ett par vänner i Stockholm.

Några särskilda genrer du gillar?
Nästan allt jag läser är relaterat till något jag sysslar med. Läser kokböcker för att få inspiration till min matblogg och till nästa kokbok. Deckare för att bli en bättre deckarförfattare. Och samhällslitteratur för att det är en del av mitt jobb som krönikör/ledarskribent. Det blir tyvärr inte att jag läser så mycket annat nu för tiden. Jo – ett par böcker om hundträning, för jag har precis skaffat hund.

Någon särskild författare du har som favorit?
Jag gillar Raymond Chandler och JM Coetzee.

Om du inte gillar en bok – läser du färdigt den eller ger du upp?
Jag ger upp. Händer tyvärr även med böcker som jag gillar. Jag läser långsamt så jag är noga med vad jag lägger min lästid på.

Vad gör du med böcker du läst?
Varierar, om det är en pocket lämnar jag den ofta på något café eller på en tågstation. Och tänker att den ska hitta fram till en ny ägare på det sättet.

Läser du om böcker?
Sällan. Vill läsa om JM Coetzees Disgrace, men det är nog den enda jag kan komma att tänka på.

Har du något särskilt bokminne att dela med dig av?
Mina bokminnen handlar väl ofta om böcker som har betytt mycket för mig, särskilt när jag var yngre, men det är svårt att förmedla sådant i ord utan att det blir platt.

Pressbild Niclas Ericsson Fotograf: Magda Gad