Vilken succé, Lotta!

Förra onsdagen var Stockholms Stadsbibliotek värd för en föreläsning om Lottaböckerna: ”Mark Levengood, Lotta Malmstedt och Marianne Ringnér om allas vår Lotta av Merri Vik”.

Jag har ju hört Sällskapet för Ester Ringnér-Lundgren prata om Ester och hennes författande många gånger vid det här laget, och gick mest dit för att de var kul att det hölls på vackra Stadsbiblioteket. Men så bra det var! Lotta Malmstedt, journalist och radioveteran som är medlem i Sällskapet, lotsade med fast hand Sällskapets ordförande Marianne Ringnér och Mark Levengood genom drygt en timmes samtal om Ester och hennes böcker. Skickligt och drivet men alltid med en skojfrisk ton och utan att det gick att missta sig på att detta var en riktig Ester-eldsjäl.

Marianne är ju den ”offentliga” person som kan mest om Ester eftersom Marianne är författarens brorsdotter, och hennes anekdoter är alltid intressanta. Lotta lyckades även locka fram mycket som var nytt för mina öron, även om jag som sagt hört Sällskapet prata om Ester minst femton gånger tidigare. Sällskapet erkände villigt att Mark Levengood mest var på plats för att biblioteket ville ha ett känt namn med, men varken han eller vi i publiken tog illa upp, Mark är ju alltid Mark och jo, han hade saker att säga om Ester. Det dryg timslånga samtalet lockade fram många skratt från publiken, som var ca 100-150 personer stor.

Det finns bara ett sätt att sammanfatta kvällen på: Vilken succé, Lotta!

IMG_9244

Mark Levengood och Marianne och Lotta från Sällskapet för Ester Ringnér-Lundgren samtalar om Lotta-böckerna