I somras blev det en bok-box

Bok: Serien om A-gruppen, totalt 14 böcker
Författare: Arne Dahl (Jan Arnald)

I sommar har jag inte tittat på TV-box. Istället har läst en bok-box, nämligen kriminalserien om specialenheten för ”våldsbrott av internationell art”, A-gruppen av Arne Dahl.

Böcker

Serien består av 14 böcker, de första tio handlar om brott som skett i Sverige med svenska poliser och de följande fyra utspelar sig i huvudsak utanför Sverige med betydligt våldsammare och större brott. Då har också ett par av huvudfigurerna i A-gruppen flyttat till Haag och uppgått i Opcop, den hemliga polisgruppen inom EU som också har rätt att agera polisiärt mot brottslingar. Brotten är spektakulära.
Arne Dahl är pseudonym för Jan Arnald. Det är otroligt välskrivet: hans poliser, som alla har väldigt olika karaktär, känns som gamla bekanta efter några böcker eftersom han också skildrar deras privatliv på ett naturligt sätt.

Dahl har också en torr humor i böckerna blandat med ironiska kommentarer vilket gör att man faktiskt skrattar ibland. Han förmedlar också, likt Sjövall/Wahlöö, sin samhällskritik genom framförallt en av poliserna, Arto Söderstedts, mun. Att de är lite lika Sjövall/Wahlöös polisromaner, något som gör att jag gillar dem ännu bättre .

För första gången ger jag betyg 5 och det gäller alla fjorton böcker som ingår i serien.
De fem första böckerna har spelats in för TV. De följer böckerna ganska bra. Eftersom böckerna är rätt lågmälda och inte har så mycket att göra actionscener av (förutom de fyra sista om Opcop) så kan de, om man inte läst böckerna, kanske bli lite tråkiga ibland. Men de har lyckats perfekt med castingen, alla huvudpersoner är exakt som jag sett dem framför mig när jag läst böckerna och de agerar helt enligt bokförlagan.
Läser att de följande fem böckerna nu filmas och att de kommer att sändas under 2015. Det tackar jag för.

betyg