En Nesbøsommar

I somras tillbringade jag en oerhört het vecka på Sicilien. Jag hade fått Jo Nesbøs böcker, men bara läst en och tyckte att det var en bra sommarläsning. Alltså hade jag med mig fem av hans Harry Hole-deckare. Om det inte varit så varmt (43 grader …) så hade vi gjort mer, men nu blev det en ganska lugn strandsemester. Perfekt för läsning med andra ord!

Fyra av böckerna hann jag med, och resten fortsatte jag att läsa när jag kom hem.

Mannen Jo Nesbø är fascinerande. Enligt Wikipedia är han författare och musiker, utbildad till civilekonom och finansanalytiker och har arbetat som mäklare och journalist. Ändå är det något med böckerna som inte går hem hos mig. Jag läser snabbt, till och med mycket snabbt, men det tog mig relativt lång tid att ta mig igenom böckerna. Inte för att jag läste mindre, utan för att orden på något sätt tog längre tid att läsa.

Jag gillar karaktärerna, historierna och språket. Ändå är det något med helheten som inte riktigt tilltalar mig. Men som semesterböcker på en het strand var de perfekta.

Jo Nesbø
Foto: Håkon Eikesda

Jo Nesbø ges ut av Piratförlaget i Sverige. Här hittar du hans författarsida på deras sajt.