Publicerad 1915 – fortfarande högaktuell

Bok: Förvandlingen
Författare: Franz Kafka
Återberättare: Malin Lindroth
Förlag: LL-förlaget

Recensionsexemplar från LL-förlaget

Världslitteraturens bästa novell, har den här kallats. Trots det har jag aldrig läst Kafka tidigare. Men i somras när jag intervjuade LL-förlaget fick jag med mig en bunt böcker, och en av dem var Förvandlingen. Jag har alltså läst den på lättläst svenska.

Gregor vaknar upp en morgon, inser att han har försovit sig men kommer inte ur sängen. Han har förvandlats till en insekt. Som familjens (som består av Gregor, hans syster och deras föräldrar) enda försörjare har Gregor enorma krav på sig och när han nu inte kan arbeta ses han snabbt som ohyra, äcklig och något som bör glömmas bort, försvinna och dödas.

20131130-064513.jpg

Jo, det här – förstås – jättebra. Historien publicerades 1915, men känns fortfarande högaktuell. Det finns så många paralleller att dra; till rasism, människovärde, hur mycket pengar betyder, hur viktigt en kan tycka att andra människors åsikter om en är. Definitivt läsvärdig än idag.

betyg