Ett helt gäng kortrecensioner

Nu har jag så många lästa böcker som jag inte skrivit om att det måste bli ett gäng kortrecensioner igen.

Bok: Tisdagarna med Morrie
Författare: Mitch Albom
Förlag: Månpocket

betyg

Om jag ska vara ärlig: när den här boken valdes till min bokcirkel blev jag mest glad för att den var så tunn eftersom jag var mitt uppe i annat. Men visst var den läsvärd av andra kvaliteter än att den var kort.

Universitetsprofessorn Morrie får ALS, ni vet, den vidriga sjukdomen där kroppen stänger ned bit för bit medan hjärnan är helt frisk, och hans gamla elev Mitch tar upp kontakten igen. Deras fina relation återtas snabbt och under de tretton veckor som går fram tills Morrie dör träffas männen varje tisdag för att samtala om livet.

Lågstämd och fin. Men jag får känslan av att den är skriven för att vara fin, och då blir jag anti. Men läsvärd, absolut.

morrie-jpg

Bok: Bananflugornas herre
Författare: Fredrik Eklund
Förlag: Litteratursällkapet

betyg

Supermäklaren Fredrik Eklund, stjärnan i tv-serien Million Dollar Listing: New York, skrev en bok för några år sedan. Innan han blev mäklare var han porrskådespelare och det är livet fram tills dess boken handlar om.

Fredrik Eklund skriver om och om igen att han inte tänker be om ursäkt för att han 1) är homosexuell och 2) började jobba med porr. Ändå är att be om ursäkt det enda han gör. Jag älskar Fredrik Eklund som tv-karaktär, men hans bok? Nej tack.

omslag-bananflugornas-herre

Bok: Den enes död
Författare: Peter James
Förlag: Pronto Pocket

betyg

Mina medtagna böcker tog slut under semestern i somras och jag fick låna ett gäng av mamma. Den enes död handlar om hur rumänska gatubarn dödas för att skurkar ska sälja deras organ. Samtidigt får man följa mamman till en organbehövande dotter.

Det är ju ett extremt intressant ämne och jag skulle gärna läsa mer om det. Men det här är en deckare. Och som deckare är den väl helt ok. Men jag hade inte läst den om jag inte varit i boknöd.

9789175370088_200_den-enes-dod_pocket

Bok: Ödets vägar
Författare: Judith Lennox
Förlag: Fenix

betyg

Också en nödbok från semestern. Men nu snackar vi storslagen, svulstig familjekrönika. Vi följer Bess från att hon som ung brud och nybliven mor blir änka i Indien 1914 tills hon dör många år senare. Krig, olyckor, kärlek, barn.

Funkar på semestern, och det finns säkert många som uppskattar den, men sådana här släktkrönikor är inte riktigt min grej.

odets_vagar-lennox_judith-21233840-frnt

Bok: Ett rum hos Daisy
Författare: Peter James
Förlag: Pronto Pocket

betyg

Daisy driver ett hotell på engelska landsbygden tillsammans med sin pappa. När hennes man dör får hon veta att han levde ett dubbelliv. Hur ska hon fortsätta? Kommer hon hitta kärleken igen? Ja, ni förstår upplägget.

Kärleksförvecklingar på ett brittiskt landsbygdshotell? Ja, det funkar.

9789175250540_large_ett-rum-hos-daisy_pocket