Med en fantastisk styrka genom krigets Tyskland

Bok: Flickan som överlevde
Författare: Barbie Probert-Wright & Jean Ritchie
Förlag: Lind & Co

Barbie, en englifierad version av Bärbel, var sju år när hon 1945 gav sig ut på en vandring genom Tyskland precis i krigets slutskede. Bärbel och hennes storasyster Eva befann sig trettio mil från sin mamma och när Eva fick höra att kriget snart var slut och att de skulle bli invaderade – Hitlers propagandamaskin hade lärt dem att de alla skulle dödas om fienden kom – beslöt hon sig för att ta Bärbel med sig och gå hem.

19-åriga Eva och sjuåriga Bärbel påbörjar en vandring som leder dem över slagfält och zickzackandes över lik. De får springa för att komma undan bomber och gömma sig i diken och spela döda för att inte råka illa ut. Längs vägen stöter de på många fantastiska människor som gör allt för att hjälpa varandra, men de råkar också väldigt illa ut, inte minst Eva. Trots det håller Eva humöret uppe hela tiden. Hon vänder varje liten, och stor, motgång till något spännande, ett äventyr för sin lilla syster. Till och med när hon blir attackerad och våldtagen av ett helt gäng vilda män reser hon sig snabbt och fokuserar allt på Bärbel.

Bärbel

Det här är förstås väldigt, väldigt intressant. Evas oerhörda styrka är fantastisk att läsa om. Flickan som överlevde är läsvärd, och något alla borde ta del av. Trots detta måste jag säga att allt inte är så bra. Tyvärr klämmer Bärbel in hela sitt liv i boken. Och visst är det tragiskt att hennes son kommer att dö i cancer, men jag vill läsa om hennes barndoms vandring, inte veta hur hennes sons bästa kompis känner. Jag är också ointresserad av hur Bärbels andra makes barn har det idag. Det är helt enkelt för mycket. Dessutom blir de bitarna alldeles för grunda. Min önskan är att boken skulle ta slut efter vandringen. Eller så skulle den ha utökats och verkligen handlat om hela Bärbels liv, men då på riktigt och inte bara kort information som det är nu. Och så skulle jag vilja läsa mer om Eva. Hennes styrka är det som fastnar i mig, och att få höra lite av hennes tankar hade lyft boken mycket. Den önskan är dock svår att uppfylla, Eva är död sedan flera år.

Men kort: läs den, men den blir bättre om du slutar efter vandringen.

betyg