En hästbok för vuxna med för många fokus

Bok: Du och jag och vi
Författare: Pia Hagmar
Förlag: Damm förlag

En hästbok för vuxna. Den här fanns med i goodie bagen från Bokresan och det var flera i sällskapet som utbrast i ord som ”äntligen!”. Jag som aldrig brytt mig om hästar eller läst hästböcker (mer än någon Vitnosbok kanske) såg det mer som en vanlig roman, och hästarna som en del av handingen bara.

du och jag och vi

Som hästbok kanske den är jättebra, det kan jag alltså inte säga så mycket om. Men som roman, nja. Författaren växlar mellan fyra huvudpersoner och vi får följa dem både i nutid och i dåtid. Det är för mycket. Det är för rörigt.

Ett annat grepp som används är ”teasning”. Alltså mycket antydningar men lite saker som skrivs rent ut. Klassiskt och förstås bland annat till för att man ska bli nyfiken. För mig fungerar det precis tvärtom, jag blir bara irriterad. (Jag fungerar precis likadant utanför böckernas värld. Finns inget som kan göra mig så intresserad som att någon vill locka mig. Meningar som ”nu har jag köpt julklapp till dig men du får inte veta vad” garanterar bara att jag aldrig kommer undra vad det är.)

Att själva historierna i sig är intressanta och bra; det handlar bland annat om misshandel, föräldraskap och missbruk, hjälper tyvärr inte.

betyg