Kri: Esterböcker som inte är skrivna i jagform

Bok: Kri finner en vän, Det går över, Kri, Kri och Vimsi, Ett hjärta åt Kri och En melodi för Kri
Författare: Ester Ringnér-Lundgren
Förlag: B. Wahlströms bokförlag

Min Lottabokcirkel bytte ju fokus och blev en Esterbokcirkel. (Vi läser alltså böcker skrivna av författaren Ester Ringnér-Lundgren). Under vintern har vi bland annat läst böckerna om Kri.

Kri är en karaktär, och en bokserie jag hade hört talas om, men aldrig läst tidigare. Men jag gillade dem, i alla fall bättre än jag gillade Kajaböckerna.

Serien består av fem böcker: Kri finner en vän, Det går över, Kri, Kri och Vimsi, Ett hjärta åt Kri och En melodi för Kri.

Kri finner en vän

Kri, Kristina Gråberg, är i första boken inneboende hos familjen Berg. Även om hon senare flyttar därifrån hänger Bergkaraktärerna med genom böckerna. Hos familjen Berg lär Kri även känna Vimsi, som blir hennes bästa vän. Genom de fem böckerna får vi delta i Kris och Vimsis liv, men även en hel del andra personers.

Böckerna skiljer sig från Esters övriga eftersom de inte är skrivna i jagform och känns lite mer allvarliga, även om vissa problem får väldigt enkla lösningar. Det är, som sagt, inte heller lika fokuserat på bara två karaktärer som i Lottaböckerna med Lotta och Gigi, utan vi får följa några fler.

betyg