Starka karaktärer i en underbar historia

Bok: Rosengädda, nästa!
Författare: Emma Hamberg
Förlag: Piratförlaget

Recensionsexemplar från Piratförlaget

Jag har aldrig varit superförtjust i Emma Hamberg, och hade inga större förväntningar på Rosengädda, nästa! Jag tvekade till och med inför att läsa den, men jag är så glad att jag gjorde det. Rosengädda, nästa! är ett verkligt guldkorn!

20121107-004149.jpg

Bokens karaktärer är alla mycket udda och utgör en fantastisk sammansättning. Vi har den trettonårige Bror, frankofil, lillgammal och Serge Gainsbourg-fan. Han har inte en enda vän och hemma bråkar föräldrarna och pratar om skilsmässa. Tessan, 29, sitter fast i dåligt förhållande, dålig relation med sin mamma och dåligt jobb. Fast hon inget hellre vill än att laga gourmetmat steker hon hamburgare i ett gatukök. Sextioåriga Jane har själv gått på några nitar och ägnar nu livet åt att reparera. Det hon reparerar är folks – och djurs – själsliga såväl som kroppsliga sår.

Dessa tre, fantastiska allihop, bildar en härlig enhet, med bra bidrag från några andra karaktärer. Att Jane bor, och boken utspelar sig, bara några meter hemifrån mig gör det hela ännu trevligare. Finns det något bättre än att känna igen en boks miljöer?

Det är feelgood, men inte gulligull, långt därifrån. Det är medryckande, bra skrivet, trevligt, djupt. Och jag längtar efter nästa del.

betyg