Guillou levererar, och allt är precis som vanligt

Bok: Dandy
Författare: Jan Guillou
Förlag: Piratförlaget

Recensionsexemplar från Piratförlaget

Så har den släppts, Guillous del två i serien om 1900-talet. Vi rör oss under samma tidsperiod som förra boken utspelade sig, 1900-talets start till freden efter första världskriget. Som någon kanske minns försvann broder nummer tre ut ur handlingen ganska snabbt. Dandy är hans historia.

Sverre blir förälskad i en man och följer med honom från Dresden, där ju bröderna utbildat sig, hem till Storbritannien. När Albies ”hem” visar sig vara ett enormt gods inser Sverre att han inte blivit förälskad i vem som helst. Det här var en tid som var (ännu mindre) tolerant mot homosexuella än vad samhället idag är. Sverre och Albie får det inte lätt. Albie måste gifta sig och få barn för att kunna överta godset. Om han misslyckas med denna viktiga uppgift kan någon avlägsen släkting komma och slänga ut hans mamma och systrar för att själv ta över. Men de skjuter problemen på framtiden och bor tillsammans i ett hus på ägorna. Men kriget kommer emellan.

Sverre är väldigt stereotyp. En bög som gillar konst, kläder och inredning. Det är skönt att han är ingenjör och tycker om maskiner och teknik också.

Guillou skriver ju som Guillou, levererar alltid. Men som vanligt är det lite för långt. Och jag känner mig lite sviken i slutet, det är så väldigt tydligt att det kommer en bok tre, så bok två känns oavslutad. Men det är väl också en talang, att få läsarna att längta till nästa del. 🙂

betyg