Talibaner, 11 september, tvångsgifte och prinsessbröllop

Under mars läste jag inte så många böcker. Rätt skiftande var de också. Jag ger er: mitt marsläsande!

Bok: I väntan på talibanerna
Författare: Jesper Huor
Förlag: Månpocket

En frilansjournalist åker till Afghanistan och skriver en bok om människorna han träffar. Dessutom har han vävt in fakta om landet. Jag har läst en del om Afghanistan och tycker ämnet är väldigt spännande. Den här boken är bra, men inte en av de bättre i ämnet. Men man får en väldigt bra inblick, och mycket fakta utan att det blir tråkigt.

betyg

Bok: 102 minuter
Författare: Jim Dwyer
Förlag: Månpocket

Fakta, fakta, fakta. Intressant fakta (som hur galna byggbestämmelserna ser ut på Manhattan) och helt ointressant fakta (MHz i olika kommunikationssystem). Författaren badar i fakta, men också i ”gory details” med blod som sprutar och träbitar som sticker ut ur huvuden på folk. Det är helt enkelt väldigt mycket detaljer. Alldeles för mycket tycker jag. Boken är oerhört tungläst, och det är inte bara för att det är ett obehagligt ämne. En eloge dock för att man verkligen inte skuldbelägger någon. Jag bodde på Manhattan januari till juni 2002 och folk ville verkligen skuldbelägga just då. Men nja, det är för mycket av allt i 102 minuter.

betyg

Bok: Stjärnlösa nätter
Författare: Arkan Assad
Förlag: Månpocket

Den här boken köpte jag på Bokmässan förra året. Amàr växer upp i en svensk småstad i en kurdisk familj, med en väldigt dominerande pappa. När Amàr är 18 år reser familjen på bilsemester till Irak där huvudpersonen får veta att han ska gifta sig med sin kusin. I Sverige är Amàr en vanlig svensk kille som flyttat hemifrån och chocken blir förstås stor.

Det är väldigt intressant att få läsa en historia om hederskultur riktat mot en man. Däremot blir jag, som jag skrivit om tidigare, alltid förvirrad när händelserna är självupplevda men personerna har fejkade namn och historien ändå beskrivs som en roman. Sådant stör min läsupplevelse och det störde mig tyvärr även i denna bok.

betyg

Bok: Vårt bröllop – Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel 19 juni 2010
Författare: Susanna Popova & Ulf Hansen
Förlag: Natur & Kultur

Jag erkänner, jag tycker att det är lite kul med kungahuset. Jag skulle aldrig stå på en borggård och gratta någon på födelsedagen, men under Victorias och Daniels bröllop var vi ute på stan i folkfesten.

Den här boken är mycket foton och lite text. Inget nytt och revolutionernade, men snyggt och kul.

betyg