Ilska och frustration när jag läser om 40-talets Mississippi

Bok: Mississippi
Författare: Hillary Jordan
Förlag: Historiska Media

Recensionsexemplar från Historiska Media

En omskakande berättelse om två familjer, en svart och en vit, vars liv på ett mycket tragiskt sätt flätas samman. ”Mississippi” utspelar sig förstås i den amerikanska Södern, på en farm nära en liten stad i Mississippideltat. Tiden är mitten av 1940-talet, alldeles Andra världskriget slut. Till farmen återvänder två unga män från kriget, den vita brodern till farmens ägare samt den svarta sonen till dagsverkare på farmen. De blir vänner, en vänskap som blir förödande på grund av den djupt rotade rasismen och fanatismen som finns i området.

Jag läste den med stor behållning trots att jag stundtals kände både ilska och frustration över hur vissa personer i boken tänkte och agerade. Det är en bok både om vänskap, kärlek samt om grymhet av skäl som jag aldrig kommer att förstå även om jag vet att likartade händelser skett (och fortfarande sker). Vilka dessa händelser är får ni läsa om i boken.

betyg