20 bokbloggare och en Bokmässa

I helgen var det alltså dags för Bokmässans förhelg för alla bloggambassadörer 2012. Eller, inspirationsdagar som det officiellt hette.

I söndags hoppade jag på X2000 mot Göteborg, checkade in på Bokmässehotellet Gothia Towers och gjorde mig redo för att träffa de andra 19 bloggarna under ett dygns inspirationsträff.

Bokmässans bloggambassadörer 2012

På schemat stod både sociala bitar såsom mingel och buffé samt information från Bokmässan. Grundaren Bertil Falck berättade att Bokmässan, som från början var tänkt som en nordisk bibliotekskonferens, kom till efter en kräftskiva och bara några år senare ville ett antal förlag bojkotta mässan eftersom Jackie Collins var inbjuden.

Den första bokmässan hölls i Göteborg 1985, var 1 000 kvadratmeter stor och hade 5 000 besök. 2011 hade det växt lite:

  • 900 utställare i 500 montrar hade 1 700 monterprogram
  • Det fanns ca 3 000 programpunkter under fyra dagar
  • 845 personer från 20 länder medverkade i 434 seminarier
  • 2 000 författare och föreläsare deltog
  • Det producerades10 000 artiklar/inslag i radio och tv samt 3 000 blogginlägg under året
  • 1 410 journalister ackrediterades
  • Besöksantalet uppgick till 100 000

Vi diskuterade även vårt uppdrag som bloggambassadörer. Det består i att vi ska blogga om Bokmässan (vilket vi skulle göra ändå) och att vi ska hänga på Bokmässans Community. Dessa uppgifter är inget jag har de minsta problem med att utföra, och självklart, lika självklart för både Bokmässan och mig, skriver jag precis vad jag vill. Det är nog självklart för er också, men det skadar aldrig att poängtera det.

Det är inte alls min grej att göra något sådant här, åka iväg ensam alltså. Men det gick långt över förväntan. Både de anställda på Bokmässan och de andra bloggambassadörerna var hur trevliga som helst. På vägen hem läste jag Felicia försvann (ja, hela, det tog en timme) och började på Riktitikitavi av Richard Wolff. Bilder från helgen hittar ni här.

Och på lördag är det dags för nästa bokevent! Bokresan.nu åker jag på då.