Den jag ville ha: Bättre än förväntat

Bok: Den jag ville ha
Författare: Shiela O’Flanagan
Förlag: Pocketförlaget
Officiell sajt: Sheilaoflanagan.net

Jag har läst några av Shiela O’Flanagans böcker tidigare, men aldrig haft dem som favoriter på något sätt. Så här på rak arm kommer jag inte ens ihåg vad böckerna hette eller handlade om. Om ett tag kommer jag inte komma ihåg vad Den jag vill ha heter eller handlar om heller, men tycker ändå att det är den bästa av de Shiela O’Flanaganböckerna jag har läst.

Darcey är den osäkra blyga tjejen som står i skuggan av sin vän Nieve. Lyckan blir därför total när Darcey träffar Aidan och blir tokförälskad. Och smärtan blir förstås ännu värre när killen och Nieve faller för varandra. Darcey blir helt knäckt och låter hela livet påverkas. Tio år senare har hon gift och skilt sig, har älskare i fyra städer och ses som en isdrottning på jobbet. Då dimper en bröllopsinbjudan ned i brevlådan. Nieve och Aidan ska gifta sig och har bjudit Darcey på bröllopet …

Inbjudan blir startskottet för Darceys förändring. Hon funderar över både Aidans och Nieves svek, hennes korta äktenskap, hur det tog slut med maken pga hennes orimliga svartsjuka och mistänksamhet, sin karriär.

Boken låter oss även följa Nieve och hennes liv. Hon och Aidan har flyttat till Kalifornien och Nieves liv kretsar kring tjäna pengar.

Nieves story är ett måste för att få boken att gå ihop, men det blir ändå lite konstigt eftersom Darceys historia tar upp så mycket mer plats än Nieves. Nieve framstår också som en otrevlig, kall person, medan man får (en del) sympatier för Darcey.

Betyg:
Jag skulle gärna sett att författaren hade skruit bort några av sidoberättelserna, som inte tillförde storyn mycket, och istället fokuserat på huvuddragen. Men en bra, avkopplande bok.

betyg